Ilperveld, een uniek natuurgebied

12/06/2018

Het Ilperveld is een uitgestrekt stil, fraai watergebied met honderden eilanden van trilveen. Een brak veenweidegebied, met talloze sloten en vaarten en rietkragen. De plantengroei langs de slootkanten is rijk, een mozaïek van moerasrolklaver, echte koekoeksbloem, gevleugeld hertshooi, watermunt en lepelblad. Er groeit struik- en kraaiheide en zelfs zonnedauw. Grutto, kievit, tureluur, kiekendief en roerdomp vinden hier hun perfecte biotoop. Koeien, schapen en geiten begrazen hier en daar het land.

Vaartochten met uw eigen gezelschap
In overleg organiseren we speciaal voor u een vaartocht voor uw groep. U wordt rondgevaren door een ervaren schipper en er is een gids aan boord die u vertelt over wat u op dat moment ziet. Er is plaats voor 32 personen en de tocht duurt ca. 2 uur.

Picknick-Vaartochten
Vanaf april 2018 is het ook mogelijk om, in overleg, een vaartocht met picknick te organiseren. Leuk voor een verjaardagviering of een personeelsuitje. Echter, etenswaar en (non-alcoholische) dranken dienen wel zelf geregeld te worden. Indien dit geregeld wordt door een cateraar, dan kan dit de dag van de vaartocht afgeleverd worden bij het Ilperveld en indien mogelijk wordt e.e.a. in de koeling bewaard. U wordt gevaren door een ervaren schipper en er is een gids aan boord die vertelt over het bijzonder landschap, de planten en dieren. U stapt uit op een eilandje om de picknick te nuttigen. Deze tocht is uitsluitend bedoeld voor groepen, er is plaats voor 30 of 27 personen, afhankelijk van de boot waarmee gevaren wordt. Duur: varen, inclusief excursie aan land, 2 uur, picknick 1 uur. De totaaltijd van de activiteit is 3 uur.

Piratentocht
Ga op avontuur met een echte piraat! Stap in de piratenboot, getooid met een echte piratenvlag. We gaan de schat zoeken, maar op welke van de duizend eilanden van het Ilperveld ligt deze verstopt? Schatkaarten, tips en spelletjes onderweg maken van deze tocht een puur natuur onvergetelijke ervaring. Deze activiteit is ook geschikt voor kinderpartijtjes. Leuk voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, inclusief limonade en wat lekkers en een echt piratendiploma. Duur ca. 1,5 uur. Alleen mogelijk op woensdag en zaterdag.

Op zondag en in het hoogseizoen zijn ook op woensdag en zaterdag diverse boten te huur. Populair zijn de fluisterpunters die u geruisloos door de natuur varen. Kijk hier voor informatie over het huren van boten. U bent ook welkom voor een korte wandeling (700 meter) van het Ilperpad – achter het gebouw aan de Kanaaldijk 21A, naar de vogelkijkhut. In de trektijd is het Ilperveld een toevluchtsoord voor duizenden passanten, zoals smienten, wulpen, ganzen en veel andere bijzondere vogels. Zoek een plekje in de vogelkijkhut en verwonder u over de bijzondere flora en fauna in dit gebied dat amper zeven kilometer van Amsterdam Centraal ligt. Alle informatie vindt u op www.ilperveld.nl

De route
Wij adviseren u ten zeerste om de routebeschrijving op www.ilperveld.nl te volgen. Sommige navigatiesystemen brengen u naar de verkeerde kant van het kanaal in Landsmeer.

Ligging: Tussen Amsterdam-Noord en Purmerend en ten noordoosten van Landsmeer. Dé toegang tot het gebied is het centrum aan de Kanaaldijk, Landsmeer. Dit is bij het Noordhollandsch Kanaal, tegenover het dorpje Watergang.
Parkeren: Kanaaldijk 32a te Landsmeer.
Mindervaliden:  In de excursieboot zijn 1 of 2 plekken aan boord voor rolstoelen. Het Ilperpad en de vogelkijkhut zijn toegankelijk voor rolstoelen.
Honden: Niet toegestaan.
Vogelkijkhut: Achter het pand bevindt zich het Ilperpad. Loop deze af (700 m), dan komt u bij de vogelkijkhut.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *