Gilde Architectenwandeling op zaterdag 3 juli

01/07/2021

Leer de stad beter kennen door een wandeling door de oude binnenstad met zijn verrassende steegjes en straatjes. De Gildegidsen vertellen u het boeiende verhaal van de bijzondere geschiedenis van de meer dan zeshonderd jaar oude stad met ruim 118 rijks- en gemeentemonumenten. Op zaterdag 3 juli om 13.30 uur is er weer een architectenwandeling. De tocht duurt ca. 1½ uur. Deelname kost € 4,00, met gratis boekje van een van de drie architecten naar keuze.

Korte toelichting van de in Purmerend geboren architecten:

Jan Stuyt is verantwoordelijk voor het ontwerp in Purmerend van onder andere het Stadhuis (thans Purmerends Museum), het Liduina ziekenhuis en nog vier mooie stadsvilla ‘s. Buiten Purmerend voor meer dan 54 kerken zoals de St. Agneskerk in Amsterdam, St Jacobskerk in ´s Hertogenbosch en de Cenakelkerk in Groesbeek.

J.J.P. Oud, in de volksmond Ko Oud genoemd, vormt in de twintiger jaren samen met onder andere Doesburg, Rietveld en Mondriaan de vormgevers van de moderne bouwkunst, wat uitmondt in de oprichting van “De Stijl”. Hun werk kenmerkt zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren gecombineerd met zwart, wit en grijs.

Mart Stam is twintig als hij zijn geboortestad verlaat en net als Oud gericht op het nieuwe bouwen, wat resulteert in een belangrijk aandeel in de Van Nelle fabriek. In Duitsland geeft hij les aan het Bauhaus en verder wordt hij bekend met zijn uitvinding van de buizenstoel. Hij komt nog een keer terug in Purmerend voor het ontwerpen van de Dr. Maatsbank.

Start van de wandeling is om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35. Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag voor 15.30 uur bij de museumwinkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via  wandelingen@purmerendsmuseum.nl. Gids van dienst: Jack Otsen.

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *