Genieten van Ilperveld dankzij vrijwilligers

11/05/2015

Henk ten Duis

Henk ten Duis

Op slechts 25 minuten fietsen van Weidevenne ligt het natuurgebied Ilperveld. Vanaf de Kanaaldijk 32a ziet het er uit als een weids, onbedorven polder­land. Maar als je het veld binnenvaart, zie je dat dit een populaire bestemming is voor weide-, riet- en moerasvogels uit alle windstreken. Henk ten Duis, vrijwilliger en gids, weet hierover op een boeiende manier te vertellen. Hij kent de vogels, natuur en historie van dit grootste waterrijke veenweidegebied ten noorden van Amsterdam als geen ander; als kind kwam hij hier al.

Henk: “Het voorjaar is de beste tijd om in dit gebied vogels te spotten vanuit onze excursieboot. Maar in de zomer kun je ook een bootje huren en lekker gaan of picknicken of vissen – als je van tevoren een visvergunning regelt tenminste. Neem wel goede, waterdichte schoenen mee, want bij de uitstapplaatsen ligt trilveen. Dit is een dikke laag plantenresten waaronder meters water verborgen zitten. Als je er op staat, voel je de grond bewegen en het water omhoog komen; een onvergetelijke ervaring. Vanwege de hoge zuurgraad van het water zijn dure leren schoenen af te raden.”

egyptische gansVogels
Henk vertelt over de Egyptische gans. Die is niet geliefd bij natuurliefhebbers, want hij verjaagt het liefst andere vogels uit zijn gebied. Maar met duizend hectare natuurgebied is er gelukkig nog genoeg plaats over voor de kieviten, ture­luurs, watersnippen, grutto’s, kiekendieven of een roerdomp.

Vrijwilligers
Vorig jaar besloot Landschap Noord-Holland het bezoekerscentrum te sluiten. Door bezuinigingen en afnemende subsidies kon het Landschap het centrum niet langer in de huidige vorm open laten. Dankzij Bert Laarman, die tijdens een brainstormsessie het voortouw nam, besloten de vrijwilligers Woes, Willem, Martijn en Jan om een doorstart te maken. Hierdoor is het iedere zondag en woensdag van 10.00 tot 17.00 uur mogelijk om een roeiboot, fluisterboot, kajak, of Canadese kano te huren. Ook een excursie met schipper en gids is mogelijk. Kosten: vaarexcursie: € 12,-, beschermers €  8,-, kinderen tot twaalf jaar € 7,50, Op www.gaatumee.nl vindt u de excursies en informatie over het huren van een boot op www.landschapnoordholland.nl/het-ilperveld.

Onderhouden
Op deze manier wordt dit bijzondere gebied dankzij maar liefst zeventig vrijwilligers beheerd en onderhouden en is het Ilperveld nog steeds toegankelijk voor natuurliefhebbers. Daarnaast worden er regelmatig thema-excursies gehouden, zoals op 28 juni: op zoek naar eetbare planten in het Ilperveld. Maar let op, want er zijn ook vleesetende planten…

Kijk voor meer foto’s naar het webalbum Ilperveld

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *