Gemeente Purmerend zet wielklemmen in

21/04/2023

Ook in Purmerend moet betaald worden voor parkeren van je auto. Voertuigen die geparkeerd staan in een gebied waar je moet betalen voor parkeren, maar waarvoor dit niet is gedaan, krijgen hiervoor een parkeerboete. Het verhalen van niet betaalde parkeergelden bij voertuigen met kentekens uit landen waar geen verdrag mee is, is echter niet mogelijk. Daarnaast zijn er ook Nederlandse wanbetalers. Om dit aan te pakken zet Purmerend vanaf maandag 1 mei 2023 ook wielklemmen in.  
 
Parkeer je in een gebied met betaald parkeren, zonder te betalen, dan riskeer je een parkeerboete. Nederlandse voertuigen die vier keer (of meer) niet betalen, hebben vanaf 1 mei kans op een wielklem. Bij voertuigen uit landen waar geen verdrag mee is, kan de gemeente geen naheffingsaanslagen sturen. Zij krijgen daarom sneller te maken met een wielklem. Voor deze bestuurders geldt dat een wielklem wordt geplaatst als voor de tweede keer niet is betaald voor het parkeren en de bestuurder ervoor de eerste keer een waarschuwing kreeg.
 
Eerlijker
Wethouder Hegger (Handhaving): ‘Met de wielklem pakken we vooral buitenlandse voertuigen aan van landen waar Nederland geen verdrag mee heeft gesloten om parkeerboetes te kunnen innen. De eerste keer krijgen zij een officiële waarschuwing en het kenteken wordt genoteerd. Als de collega’s van Handhaving dit kenteken nog een keer aantreffen zonder geldig parkeerkaartje, krijgt dit voertuig een wielklem.  Ook Nederlandse voertuigen waarvan vier of meer parkeerboetes open staan, kunnen een wielklem krijgen. Dit maakt het systeem eerlijker ten opzichte van andere betalende parkeerders. Vanaf 1 mei 2023 gaan we dit ook echt inzetten. De wielklemmen zijn aangeschaft en collega’s van Handhaving zijn hiervoor opgeleid.’
 
Wat te doen?
Parkeerders die een wielklem aantreffen als zij terugkomen bij hun voertuig, moeten contact opnemen met Handhaving. Tijdens hun werktijden komen zij dan langs om de naheffingsaanslagen en kosten voor de wielklem te innen. Als dit is voldaan, verwijderen zij de wielklem. Als er 24 uur na plaatsing van de wielklem geen contact is opgenomen, dan wordt het voertuig weggesleept. Er kan vervolgens met Handhaving een afspraak worden gemaakt om het voertuig weer bij het bergingsbedrijf te komen ophalen, na het betalen van de parkeerboetes, de kosten voor het verwijderen van de wielklem en de kosten voor het wegslepen en bewaren van het voertuig. De kosten voor een wielklem zijn 200 euro. De kosten voor wegslepen zijn 250 euro en 12,50 euro per extra dag voor het stallen van de auto.

foto: gemeente Purmerend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *