Fietsen langs de Inundatieroute Beemster

31/07/2021

Inundatiesluis Zuiddijk. Foto: Geschiedenislokaal Waterland.

Wie zich wel eens lopend, fietsend of motorisch door de Beemster begeeft, kent ze wel, de glooiende heuvels in het vlakke groene landschap. Forten die zijn gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Ze maken deel uit van het Inundatieplan, waarbij de polder opzettelijk onder water wordt gezet om in geval van oorlog de vijand tegen te houden. Met de digitale route gaan fietsers langs de forten, de inundatiesluis en over de wegen in de Beemster die bij onderwaterzetting als komkering moesten dienen.

De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond de stad Amsterdam. De Stelling is 135 kilometer lang, bevat 45 forten en is aangelegd van 1880-1920. Op 26 september 1995 werd de Stelling van Amsterdam aangemeld voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst en in 1996 officieel op de lijst geplaatst.

Radiobaken
De verdedigingslinie heeft nooit actief dienstgedaan, maar heeft wel een afschrikwekkende werking gehad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Beemster twee maal onder water gezet. De militaire status van de forten is in 1963 opgeheven, daarna werden ze als opslagmagazijnen gebruikt en later zijn er andere bedrijven ingekomen. Fort Spijkerboor is ook bij veel Purmerenders bekend vanwege de overvliegende vliegtuigen richting het radiobaken voor vliegverkeer.

Fietstocht
Een leuk uitje tijdens de vakantie is een fietstocht door de Beemster om de forten en het Inundatieplan te ontdekken. Een compleet pakket is verkrijgbaar in de webshop van www.visitbeemster.nl/shop/ of bij Bezoekerscentrum Beemster, Middenweg 185, Middenbeemster. Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.30 tot 13.30 uur.

1944. Foto: Waterlandsarchief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *