Emotionele Veteranendag Purmerend

07/10/2019

Stichting Veteranen Purmerend vierde op vijf oktober de jaarlijkse Veteranendag. Deze keer op zaterdag, zodat ook de jongere veteranen, die vaak overdag werken, aanwezig konden zijn. De veteranen, die gediend hebben in onder andere Nederlands-Indië, Korea, Nieuw-Guinea, Libanon, Cambodja, Bosnië, Rwanda, Afghanistan en Mali, werden dankzij samenwerking met de Gemeente Purmerend en de heer Chi (Wokrestaurant de Doele) gastvrij ontvangen voor een gezellige middag met het ophalen van herinneringen, optreden van zangeres Doña Pessy en haar band en een Indische rijsttafel.

De veteranen werden welkom geheten door Peter Stiphout, voorzitter van de Stichting Veteranen Purmerend, waarna burgemeester Don Bijl, beschermheer van de stichting, inging op activiteiten die volgend jaar in het kader van 75 jaar vrijheid zullen plaatsvinden in Purmerend. Bijl: “Onder andere zal er een stoet van historische legervoertuigen op 5 mei door de regio rijden met als eindpunt onze Koemarkt. Alle burgemeesters van de omliggende gemeenten doen mee. We vinden het belangrijk om stil te staan bij het verleden, maar wij willen de weg naar deze tijd en door naar de toekomst niet vergeten. De vrijheid is bevochten om de democratie te herwinnen.”
Speciaal tot de veteranen zei de burgemeester: ‘Die democratie blijft niet vanzelf in stand, daar moeten wij op allerlei manieren voor strijden. U als veteranen hebt dat letterlijk gedaan. U hebt gestaan voor onze waarden en wij zijn u daar dankbaar voor.”

Emoties

Gastspreker was veteraan Jaspert Verplanke, projectleider bij de gemeente, die vertelde over de lichamelijke en geestelijke littekens die hij opliep tijdens zijn inzet in Bosnië. Jaspert liep tijdens zijn verhaal tussen de aanwezigen door en daarmee kwam de boodschap letterlijk en figuurlijk heel dichtbij. Jaspert verloor tijdens zijn missie een onderbeen en het verhaal over zijn strijd om weer ‘normaal’ te kunnen functioneren, zorgde zelfs bij de geharde veteranen voor emoties. Je kon in de grote zaal de figuurlijke speld horen vallen

Donña Pessy en haar band zorgde voor de muzikale omlijsting en leerlingen van het ROC Horizon College Purmerend assisteerden als gastvrouwen en gastheren de oudere veteranen.
Kijk voor meer foto’s naar het webalbum

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

1 comment

  1. Mart Eijsbouts schreef:

    Deze Jaspert ken ik nog van de IND in Rijsbergen AC. Ik heb hem altijd een fijne vent gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *