Drie klimaatburgemeesters in Purmerend

20/02/2024

Burgemeester Ellen van Selm is de enige echte burgemeester in Purmerend, maar naast haar zijn er maar liefst drie klimaatburgemeesters actief. Lieke Creemer is een van hen en is al drie jaar actief in die functie. “Ik voel me nu pas na al die jaren, serieus genomen, want niemand kende het fenomeen klimaatburgemeester, iedereen keek en kijkt er nog wat vreemd tegenaan. Wie en wat is dat, wat doen ze en hoe wordt je klimaatburgemeester? Vragen die Lieke graag beantwoordt.

Sinds een aantal jaren is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op zoek naar mensen die zich actief willen inzetten voor een beter klimaat. Iedereen kan zich op bepaalde voorwaarden aanmelden als klimaatburgemeester. Lieke, inmiddels gepensioneerd, heeft 24 jaar lesgegeven aan het Clusius College, nu Vonk, als docent Groen. Tijdens mijn lessen probeer ik kinderen bewust te maken van het klimaat, bijvoorbeeld wat kan je zelf doen? Koop wat minder nieuwe kleren en is elk jaar een nieuw mobieltje nodig? 

Lieke: Ik ben altijd al bezig met groen en het klimaat. Niet alles betegelen, wees makkelijker en laat wat leggen voor de dieren. Alles wat je doet telt, hang vogelhuisjes op, neem een keukengarde en stop er een vetbol in. Lieke woont in de Zuidoostbeemster en heeft een grote tuin. Ze laat ik in een hoekje de brandnetels staan, want daar zitten de eitjes van rupsen van de vlinders op.

Verspilling
Veel dingen kunnen bewoners zelf doen en soms doen ze dat al. Als voorbeeld probeert Lieke zo weinig mogelijk voedsel te verspillen “Ik heb een moestuin in de Middenbeemster, veel werk, maar erg leuk om te doen. Ook let ze op het waterverbruik, want in haar huis duurt het lang voor het douchewater opwarmt, dan vult ze een emmer en gebruik dat water voor wat anders. “Ik ben gek op planten, gebruik hiervoor regenwater en doe mee aan een kledingketting, dat zijn tassen met kleding waar je uithaalt wat je nodig hebt en dan er weer in stopt wat je niet gebruikt.

Niet klagen, maar doen
Er zijn momenteel protesten tegen het kappen van bomen in Purmerend. “Je kunt wel klagen maar het is beter om een groep te vormen en dan kijken of je de gemeente kan adviseren of als klankbord kan dienen. Burgers willen een stem hebben en ik wil als klimaatburgemeester samen met bewoners een positieve bijdrage leveren. Wij zijn beslist geen actiegroep, maar willen als klimaatburgemeesters mensen inspireren, bewust maken en kijken wat je zelf kan doen om te zorgen dat de opwarming van de aarde vermindert. Ik vind het leuk om te vertellen wat ik doe als klimaatburgemeester en het is fijn als mensen zich daarbij willen aansluiten.” 

Jeugd
De passie van Lieke ligt vooral bij de jeugd; zij zijn de toekomst. “Het is mooi als wij ze bewust kunnen maken wat ze kunnen doen, zonder een negatief beeld te scheppen. Ik geef duurzaamheidlessen op scholen in Amsterdam om techniek te combineren met duurzaamheid. Er zijn heel weinig kinderen die de techniekkant op willen. Ik leer ze bijvoorbeeld het in elkaar zetten van rioleringsbuizen, of zelf een riolering maken en dan kijken waarom de wc verstopt als je er een schoonmaakdoekje ingooit. Als je die kinderen zo enthousiast bezig ziet is dat geweldig.”

Soms wordt Lieke er weleens moe van en denkt ik doe het niet meer, maar als ze dan de volgende dag wakker wordt, bruist het weer van nieuwe ideeën. “Het is vooral heel erg leuk om klimaatburgemeester te zijn en ik hoop een inspiratiebron voor anderen te zijn.” Wilt u meer informatie of zich aanmelden, stuur een mail naar Lieke Creemer: klimaatburgemeesters0299@gmail.com.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

1 comment

  1. M.J.M.A Klazen schreef:

    Wat een ontzettend leuk interview.
    Elke wijk in Purmerend een klimaatburgemeester lijkt me.
    Misschien een wedstrijd tegels wippen tussen de verschillende wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *