Doek gevallen voor boerderij Kanaän

25/11/2023

Boerderij Kanaän (genoemd naar de Bijbelse plaats) en min of of meer verborgen aan de Overweersepolderdijk tussen de moderne woningen, is ruim een halve eeuw het onderkomen van de afdeling plantsoenendienst van de gemeente Purmerend. Na het vertrek van de plantsoenendienst wordt de boerderij een aantal jaren gebruikt voor tijdelijke bewoning in afwachting van de voorgenomen sloop. Nu is het doek definitief gevallen en wordt de boerderij met bijbehorende schuur gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. 

In 1903 verbrandt meelmolen De Noord, later wordt op die plek een schuur gebouwd als   onderkomen voor de plantsoenendienst. Zestig jaar later moet het onderkomen wijken voor de verlegging van de stadsgracht in verband met het dempen van de Weere. De gemeente besluit tot aankoop van de boerderij met land van boer De Koning aan de overkant van de nieuwe Weere. De woning wordt daarna bewoond door opzichter De Vries van de gemeente en de stal wordt omgebouwd tot stalling voor gereedschap en onderkomen voor het personeel.

De klos
Voormalig groenman Jan Kramer: “De situatie waarin ik terecht kom, als ik in 1977 bij de  gemeente aan de slag ga, is in de tijd dat men op de lange regel zit, met een broodtrommel en thermosfles met koffie van huis. De wc en de petroleumkachel zijn ook in de kantine en degene die daar dichtbij zit is vaak de klos, want een eenvoudige afzuiging van lucht is er niet. In de loop der jaren wordt het beter en komen er voorzieningen als een koffiezetapparaat en een koelkast. Het onderkomen wordt verbouwd en er komt zelfs een kleedruimte met drooghok.

Te duur
Ernaast wordt ook een stuk grond gebruikt als kwekerij met voornamelijk platglasbakken, waarin eenjarige plantjes worden gekweekt. Duizenden stenen potjes liggen achter de boerderij, en op zolder worden de plantjes opgepot. In het voorjaar worden ze uitgezet in de stad, maar dat wordt te duur en sindsdien worden de plantjes aangekocht. Jan Kramer: “De oppottafel is een oude draagbaar, gebruikt voor het transporteren van de grafkist tijdens de begrafenis op de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat. Uiteindelijk is deze, met nog veel meer oude gereedschappen die opgeslagen liggen op de zolder, naar het Purmerends Museum gebracht. De zolder was ook het toneel voor restauratie van grafhekjes van de Oude Begraafplaats. Eind 70’er jaren van de vorige eeuw is de zolder nog een ziekenboeg voor de vele eenden en ganzen die gestrand zijn door het koude weer.”

Gevelsteen
In 2016 besluit de afdeling Uitvoering alle onderdelen onder één dak te brengen en verhuist de plantsoenendienst, zoals die vroeger heette, naar de Flevostraat. Het doek is voor de Kanaän definitief gevallen, maar echte speurders kunnen ergens in de binnenstad nog een gevelsteen met deze naam vinden.

Met dank aan Jan Kramer.

Meelmolen Purmerend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

1 comment

  1. Bertus jc Kramer schreef:

    Het was een prachtig onderkomen, daar het centraal gelegen .Door de groeiende aantal bewoners, en het groen veel aan dacht kreeg zowel de plantsoenen als nieuw. Dit kwam goed van pas daar de Beemster landbouwers moesten modernisering ondergaan.hierbij kwamen landbouwers zonder voldoende inkomsten , deze solliciteren bij plantsoenen dienst (daar was.blij heid) werken met groen , dat was top voor de twee hoeniers voor de nieuwe aanleg van parken die kennis hadden tekening lezen en planten konden onderscheiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *