Demonstratie en inspreken over Beusebos

12/04/2019

Terwijl de fractievoorzitters van de politieke partijen in Purmerend woensdagavond hun maandelijks overleg hielden, verzamelden zich voor het gemeentehuis een bont gezelschap van tegenstanders van de bouw van een hotel in het Beusebos. Met onder andere borden, T-shirts met tekst, bodypainting en pamfletten maakten ze duidelijk dat het bos wat hen betreft moet blijven. Het voorstel in de commissievergadering van die avond om een betrag van 140.000 euro beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar het overblijvende groen na bouw van een hotel werd door de demonstranten als het begin van het einde beschouwd.

Tien insprekers, oudste 85 en jongste 14 jaar, maakten duidelijk dat ze het geen goed plan vonden. Vooral het belang van het bos voor de jeugd werd aangedragen, maar ook ‘verkiezingsbeloften en daarna veranderen van mening’,’ twijfel over het onderzoek’ en ‘geheimzinnigheid over contracten’ werden genoemd.

Jongste inspreker 14 jaar

Een inspreker verwoordde het als ‘we zijn ingepakt met boter en suiker’. Een ander, die voor de dieren sprak ‘omdat zij er niet bij konden zijn’, stelde voor om een hek om het hele bos te plaatsen en de dieren met rust te laten. De laatste inspreker liet weten dat er een strafrechtelijk onderzoek wegens chantage en misleiding op stapel staat.

Commissieleden
Na de inspraakronde boog de commissie zich over de zaak. De VVD wil naast of in plaats van een hotel woningen bouwen. SP is tegen een hotel, maar vroeg, als het wel doorgaat, om een overdekte fietsenstalling bij de ingang van het groengebied. De Stadspartij pleitte voor compensatie van groen elders in de stad en geen motorische toestanden in de rest van het bos. Van GroenLinks mag een hotel wel, maar niet in het bos. D66 vindt het spijtig dat andere locaties niet bekeken zijn en wil zoeken naar balans. De PvdA vroeg het budget te beperken en een onderzoek naar woningbouw in De Purmer. Leefbaar Purmerend vindt het niet duurzaam als er bomen worden gekapt en wil honderd procent bos. Het CDA ziet in een hotel een goede aanvulling voor de stad en belangrijk voor de economie. Gemeentebelangen Purmerend vindt het een nutteloos onderzoek vanwege genoeg andere locaties. Het AOV is blij met eindelijk duidelijkheid en de economische ontwikkeling en sprak van een ‘win-win’ situatie. De PVV is tegen kappen, en vindt het ‘een grote poppenkast’ en ziet liever woningbouw.

Wethouders
Wethouder Hegger stelde dat het college ook geen woningen op die plek wenst en dat er heel veel onderzoek is gedaan.  Wethouder Van Meekeren legde het verschil tussen verkiezingsbeloften en werken in een coalitie uit, en wethouder Rotgans verklaarde dat de gevraagde 140.000 euro beschikbaar is.

Klemtoon
Opvallend deze avond was dat bijna alle fracties het gebied nu als Beusebos betitelen. Ook opvallend is dat de fractievoorzitter van Gemeentebelangen Purmerend de klemtoon bij Beusebos steevast anders legt.

Oudste inspreker 85 jaar.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

2 comments

  1. Maria schreef:

    Mooi stukje Piet! Eerlijk

  2. Jacq schreef:

    Sommige purmerenders weten niet eens waar het beiden is hotel aanwinst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *