Crowdfunding Oude begraafplaats ‘hartverwarmend’

13/02/2021

Klik op de foto om het filmpje van de overhandiging te bekijken

Op de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat zijn de onlangs aangerichte vernielingen bedekt onder een dikke laag sneeuw. Van de aangebrachte schade is vrijwel niets te zien, maar zodra het weer en de coronamaatregelen het toelaten gaan de vrijwilligers weer aan de bak. Ze staan te popelen om de graven weer in ere te herstellen en dankzij een crowdfunding hoeven ze zich geen zorgen te maken over de financiën. Er is maar liefst ruim veertienhonderd euro gedoneerd in een week tijd.

Toen Astrud Wildschut hoorde van de schade startte zij direct een crowdfunding via Facebook en binnen de kortste keren liepen de donaties binnen. Een week nadat Alex Vallentgoed de vernielingen constateerde en zijn boosheid uitte, stond hij weer op dezelfde plek met een glimlach van oor tot oor.

Historie
Astrud kon helaas niet aanwezig zijn bij de overhandiging, maar de symbolische pot met geld werd namens haar overhandigd door wethouder Eveline Tijmstra (Cultuur en Erfgoedbeleid). “Het is een heel mooi bedrag, rechtstreeks uit de samenleving en dat is hartverwarmend.” De wethouder ziet de Oude Begraafplaats ook als een plek met veel historie, waar mensen begraven zijn die ‘de stad gemaakt hebben’ en raadt iedereen aan het inmiddels bekende boek De Mummie van Purmerend te kopen.

Positieve reacties
Alex Vallentgoed was zeer verheugd met de donaties. “Er is zelfs geld gestort op de bankrekening. We kunnen nieuwe materialen kopen en de vernielde graven weer opknappen.” De boosheid is nog niet verdwenen bij Alex, maar ‘kwaad zijn helpt niet, en eigenlijk heb ik medelijden met de daders’. Alex is reuze blij met het geld, ‘misschien kunnen we zelfs nog wat extra gereedschap kopen, maar het gaat ook om het medeleven en de positieve reacties naar ons toe’.

Boos
Piet Hein Debets laat als vrijwilliger bij de begraafplaats weten in eerste instantie erg boos en verontwaardigt te zijn geweest, maar blij te zijn met het opzetten van de crowdfunding en de reacties.
Klik HIER om het filmpje van de overhandiging te bekijken.

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *