Brantjes- en Architectenwandeling op zaterdag 7 oktober

01/10/2023

De families Brantjes voeren in het verleden verschillende ondernemingen in Purmerend en hebben bestuurlijk en maatschappelijk een flinke vinger in de pap. Gelukkig zijn er nog plekken in de stad die herinneren aan deze in die tijd voortvarende ondernemers en onlangs zijn appartementen gebouwd op de Oude Haven, omgedoopt tot Brantjesoever, en vernoemd naar schepen, materialen en steden uit de Brantjestijd.

Het Gilde Purmerend presenteert opnieuw een interessante wandeling, waarbij de gids het verhaal vertelt. Klaas Brantjes, getrouwd met Maartje Stuijt, wordt ingelijfd als Garde d’Honneur in het leger van Napoleon en ziet daar hoeveel voedsel er nodig is om een leger te bevoorraden. Dat lijkt hem prima handel voor het Nederlandse leger en waarschijnlijk is dat de reden van zijn vele boerderijen en ondernemingen in de Beemster. 

Burcht
Als Koning Willem I op 20 juli 1821 de sluizen in Purmerend opent, kunnen houtschepen binnendoor naar Purmerend varen. Klaas Brantjes ziet ook daar meteen geld in en koopt houtzaagmolen De Burcht aan de Weere, nu Oeverlanden. Het bedrijf groeit uit tot een bloeiende onderneming en ook andere familieleden zijn van grote waarde voor de stad. De beide houthavens zijn verdwenen, maar de mooie villa’s zijn bewaard gebleven, evenals het RK Kerkhof aan de Overweersepolderdijk, een geschenk van de familie Brantjes. Het Brantjes plateel is wereldberoemd en in het Purmerends Museum is een prachtige collectie te bewonderen.

Brantjeswandeling, zaterdag 7 oktober start 13.30 uur. Gids: Dick Blokker

Architectenwandeling, zaterdag 7 oktober
Gilde Purmerend organiseert ook weer een interessante wandeling met als thema de Purmerendse architecten J. Stuyt, J.J.P. Oud en Mart Stam. J. Stuyt, was  verantwoordelijk voor het ontwerp van onder andere het Stadhuis (nu Purmerends Museum), het Liduina Ziekenhuis en nog vier mooie stadsvilla´s. J.J.P. Oud vormde in de twintiger jaren samen met onder andere Doesburg, Rietveld en Mondriaan de vormgevers van de moderne bouwkunst, wat uitmondde in de oprichting van De Stijl. Hun werk kenmerkte zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren gecombineerd met zwart, wit en grijs. Mart Stam was gericht op het nieuwe bouwen en is  bekend geworden met zijn uitvinding van de buizenstoel en het ontwerpen van de Dr. Maatsbank. Gids: Jack Otsen (foto).

Zaterdagmiddag 6 april  2019 werd op de gevel van het voormalig stadhuis (nu Purmerends Museum) op de Kaasmarkt ,  de derde plaquette  van beroemde Purmerendse architecten onthuld door wethouder Eveline Tijmstra.
Na Oud en  Stuyt was dit keer Mart Stam aan de beurt. De ontwerper van de plaquettes, Jeroen Spijker, was aanwezig was bij de onthulling.

Beide wandelingen duren ca. 1½ uur.  Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35. Opgeven voor deze tochten uiterlijk vrijdagmiddag voor 15.30 uur bij de winkel. Telefoon 0299- 207022 of per mail:  wandelingen@purmerendsmuseum.nl.

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *