Boze Buurman

21/04/2020

Als echte Purmerender schrik je natuurlijk als er opeens een coronavirus rondspookt en er allerlei beperkende maatregelen worden afgekondigd. Afsluiten van bijvoorbeeld speeltuinen en skateparken verstoord nou niet meteen mijn nachtrust, maar huisarrest is van een andere orde. Ik heb natuurlijk de verhalen gehoord over de beruchte spertijden tijdens de oorlog en zo langzamerhand begin ik te bevatten hoe lastig dat moet zijn geweest zonder tv, internet, telefoon en eet-brengbedrijven. Gelukkig hebben wij een tuin en kan ik regelmatig even luchten. Samen met mijn slimme buurman heb ik een soort verbinding door de schutting geknutseld, iets met blikjes en een touw, waarmee we dagelijks de situatie doornemen en bespreken wat alle deskundigen op tv verkondigen. Voor buurman is tijdens de, zoals hij het noemt, ‘ophokplicht’ het internet na Facebook, de meest bezochte en vertrouwde nieuwsbron, en als ‘wakkere Nederlander’ leest hij ook de krant digitaal. Buurman: “Een abonnement kost ruim een kwart van mijn uitkering en zo pik ik toch nog gratis mee dat bijvoorbeeld Henk Krol (opnieuw) uit de kast komt met de mededeling dat hij vanwege corona geen vlees meer eet. Of dat het libido van André Hazes vanwege de omstandigheden sterk verminderd is. Zoiets wil je toch niet missen?” Zelf schrik ik elke keer als ik de tv aanzet en werkloze BNers, veel te dicht bij de laptopcamera en nog duidelijk in de slaapstand, op ietwat droevige en belerende wijze vertellen dat ze met me meeleven en we het vooral samen moeten doen. Omdat ik een hamsteraar vergelijk met een zwarthandelaar -ik heb veel en jij hebt niks- zit ik helaas al snel zonder wc-papier, maar gelukkig brengt buurman uitkomst. Lachend roept hij door het blikje hij dat zijn moeder eerder dit jaar al een soort generale repetitie heeft gedaan. “Moeder kon vanwege vier weken afsluiting van een brug de wijk niet uit om zelf boodschappen doen, want kilometers omlopen met de rollator is geen optie en toen heb ik het voor haar gedaan. Natuurlijk veel te veel wc papier ingeslagen, want ouderen doen daar zuinig mee, dus buur, zeg maar hoeveel meter je nodig hebt.” Zo zie je maar, You ‘ll never walk alone. Nou never… Toen buurmans moeder die vier weken huisarrest had, was ze wel een beetje alone en kwamen er, naast familie en buurt- en lotgenoten, geen draaiorgels, bloemenbrengers of een luisterend oor van buiten de wijk voorbij. De situatie is nu natuurlijk anders en heel veel ernstiger, maar het zou mooi zijn als de aandacht die er nu is voor ouderen er in de toekomst ook zal zijn. Zelfs als het maar enkele mensen in een buitenwijk betreft. Opeens besef ik dat ik al een poosje voor niks in het blikje zit te kletsen, want aan de andere kant blijft het stil. Een blik over de schutting leert dat buurman stilletjes naar binnen is geslopen omdat op tv de Europacup finale wordt uitgezonden. Het is natuurlijk een herhaling, maar dat ga ik hem mooi niet vertellen. Ik neem nog maar een biertje en blijf lekker in de tuin zitten, want mijn echtgenote geniet bij de tv van de onder dik stof vandaag gehaalde Tedshow van ver voor Weidevenne. Kan daar niet wat aan gedaan worden?  bozebuurman@hotmail.com.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

1 comment

  1. Marjan Buijse schreef:

    Weer kostelijk geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *