Boze Buurman

27/09/2019

Als echte Purmerender ben je natuurlijk blij met goede buren. Kopje suiker of een kratje bier lenen is nooit een probleem en elkaar steunen in moeilijke tijden is vanzelfsprekend. Regelmatig leun ik even over de schutting om te kijken of alles goed gaat bij de buren, of uit te nodigen voor een hapje van de barbecue. Een paar dagen geleden was de veestapel op de barbecue in eetbare toestand en leunde ik over de schutting om buurvrouw uit te nodigen een ribbetje mee te knagen. Tot mijn verbazing zat zij met betraande ogen weggedoken in een hoekje van de tuin en keek mij angstig aan. Geschrokken probeerde ik over de schutting te klimmen, viel pardoes op het met veel zorg door buurvrouw in elkaar geknutselde insectenhotel en vroeg wat er aan de hand was. Het bleek niet zomaar een dingetje te zijn, want  buurman Piet was er niet vandoor met de andere buurvrouw en de kinderen zaten niet op het politiebureau, nee, buurvrouw zat in de knoop met haar verleden. Met horten en stoten vertelde ze behoorlijk in de war te zijn geraakt door de spijtbetuiging van de Canadese premier voor een verkleedpartij zo’n twintig jaar geleden. Buurvrouw had inmiddels mijn zakdoek vol gesnoten en vroeg huilend “wat moet ik nu doen? Bij feestelijke optochten tijdens mijn schooljaren zat ik verkleed als inboorling op een praalwagen. Moet ik dat nu bekennen en spijt betuigen?” Onbedoeld gooide ik nog wat olie op het vuur door fijntjes de herinnering op te halen aan haar optreden als Sammy Davis jr., compleet met tap-dance, in de schoolrevue en later haar vertolking van All Jolson met Swanee bij een playbackshow. Buurvrouw raakte totaal over haar toeren, vluchtte naar binnen en sloot zich op in de badkamer. Tijdens het wegwerken van de inmiddels geroosterde veestapel begon ik het toch ook een beetje benauwd te krijgen, want in mijn jonge jaren ben ik meerdere keren opgetreden als hulp van Sinterklaas en heb op latere leeftijd zelfs een live theateroptreden van de Black and White Minstrels bijgewoond. Na lang en diep nadenken ben ik ervan overtuigd dat ik daarbij nooit enige gedachte aan welke achtergrond dan ook heb gehad. Ook de vraag of Sinterklaas bij zijn intocht vergezeld moet gaan van zwarte, gele, zuurstok, pindakaas, pannenkoek, of genderneutrale pieten laat ik aan mij voorbijgaan. Dat moeten Sinterklaas en zijn helpers zelf maar uitmaken. Het is hun feest, georganiseerd door veelal ondernemers en vrijwilligers, en alle anderen zijn daarbij vrijwillig te gast. Veel mensen schijnen zich er mee te moeten bemoeien, zelfs de plaatselijke politiek, maar misschien moet iedereen het laatste couplet van het sinterklaasliedje ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ maar eens ter harte nemen: ‘Ban dus vrij de vrees uit ’t hart, ‘k wed er ligt geen en’kle gard, ban dus vrij de vrees uit ’t hart, ‘k wed er ligt geen en’kle gard’. Buurvrouw zit overigens nog steeds in de badkamer, samen met echtgenoot Piet, die al jarenlang een trauma heeft omdat de helpers van Sinterklaas Piet worden genoemd. Kan daar niet wat aan gedaan worden?  bozebuurman@msn.com.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *