Beusebos met Slot Purmersteijn ‘Back to the Future’?

12/10/2018

Interview met Hans Bakker. Klik op de foto om dit te bekijken.

Er is nogal wat te doen over het Beusebos in de Kom A7. Verschillende mensen, groeperingen en instanties hadden en hebben verschillende ideeën over de toekomst van het bos, wat resulteerde in een afsluiting. Wat er uiteindelijk uit de hoge hoed gaat komen, zal hoe dan ook, nooit iedereen tevreden stellen en nu komt Hans Bakker, jawel, die van Parkeren onder de Where, met een plan waarbij iedereen voor een deel tegemoet wordt gekomen. Een soort Salomonsoordeel, maar dan anders. Het is Bakker een doorn (of eigenlijk een boom) in het oog dat er alleen maar over en weer wordt gepraat en iedereen wat anders wil. Dit terwijl ontwikkeling van het bos grote voordelen voor bewoners en gemeente zou kunnen hebben.

Bakker heeft de grote lijnen van zijn plan laten uitwerken door een ingenieursbureau en is met de uitkomst naar de gemeente (wethouder) en politiek gestapt. Daarnaast heeft hij ook de eigenaar van het te bouwen hotel benaderd. Het plan beslaat het gehele bos met daar doorheen een fietspad. Het perceel naast het Beusebos, waar nu nog een vervallen boerderij staat, is bij het plan betrokken. Hier zou een evenementencentrum kunnen komen, inclusief parkeerplaatsen gelegd met grastegels om het groene karakter te behouden, waar bezoekers gebruik kunnen maken van tal van activiteiten zoals een bootcamppark, klimtoren en klimpark, outdoor lasergame, elektrische kartbaan, escaperoom, bioscoop, casino en een speelhal voor kinderen.

Duurzaam en volwassen
Het hotel bestaat in het plan uit een soort UFO en Slot Purmersteijn, dat kan worden ingericht als hotel, conferentie- en vergaderruimte, met rondom het gebouw een slotgracht en een parkeerkelder onder het hotel. De gebouwen komen in het bos, maar blijven ondergeschikte elementen die het bos in haar waarde laten. Het bos wordt in bruikleen gegeven aan het hotel en het evenementencentrum, krijgt toekomstbomen en wordt uiteindelijk een duurzaam en volwassen bos. Het zal niet alleen actief worden gebruikt door de Purmerenders, maar het zal ook bezoekers van buiten de regio aantrekken. Bakker somt zonder moeite nog tal van voordelen op, waar ook ondernemers in de binnenstad van kunnen profiteren, en bij bedrijfsverplaatsing van bijvoorbeeld een bioscoop, kan dat leeggekomen pand worden ingezet voor (sociale) woningbouw.

Genieten
Voorlopig is het bos afgesloten en kan er ook geen onderhoud worden gepleegd. Hans Bakker: “Wat zou het mooi zijn als hier straks het oude slot Purmersteijn weer staat te pronken.” Ook over de financiën is hij optimistisch: ‘Er zijn al ondernemers die het zien zitten om hier iets moois van te maken, ‘maar’, besluit Bakker,’ het belangrijkste is dat met dit plan het bos blijft bestaan en iedereen van het bos en de activiteiten kan genieten’. Artikel in samenwerking met www.regiopurmerend.nl.

Slot Purmersteijn. Purmerends Museum.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

7 comments

 1. tom Garritsen schreef:

  Doen, mits het financieel haalbaar is.
  Het lijkt mij heel anders dan het geen wat er nu ligt.
  Gedurfd maar ziet er aantrekkelijk uit.

 2. Van der vlugt schreef:

  Van der valk moet er komen en zonsnel mogelijk😊😊😊😊😊

 3. m.w.egthuijsen schreef:

  Het EI van Columbus.

 4. Adolf schreef:

  Gewoon een hotel toren bouwen van 80 meter. Voor de rest kan het bos blijven staan.

 5. M. Bosboom schreef:

  Het zou geweldig zijn als met de bouw van Slot Purmersteijn weer een stukje geschiedenis in Purmerend terugkomt!!!🤞😁💕
  Nieuwbouw is er al genoeg…

 6. Mike schreef:

  In de plas in het beusebos zwemmen zeeltjes en (spiegel)karpers wat duid op een heel geschikt (schoon) biotoop.
  Laten we hopen dat voor deze dieren ook een plek is en het redden in de toekomst, wat men ook van plan is.

 7. ruben schreef:

  plat gooien dat Bos woningen en een mooi hotel er neerzetten, onze kinderen willen ook wonen, en de regio beurt weer een beetje op met een hotel erbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *