Architectenwandeling Jan Stuyt op 7 juli

04/07/2018

Jan Stuyt

Leer de stad beter kennen door een wandeling door de oude binnenstad met zijn verrassende steegjes en straatjes. De Gildegidsen vertellen u het boeiende verhaal van de bijzondere geschiedenis van de meer dan zeshonderd jaar oude stad met ruim 118 rijks- en gemeentemonumenten. Op 7 juli om 13.00 uur is er weer een architectenwandeling met als thema: Jan Stuyt.  Deze vindt plaats na de onthulling van zijn plaquette om 12.30 uur aan de muur van het Purmerends Museum, naast die van architect J.J.P. Oud.

Jan Stuyt is de bouwer van onder andere het oude stadhuis aan de Kaasmarkt en het St. Liduina aan de Emmakade. Lange tijd werd Stuyt door de kunstcritici weggezet als de katholieke kerkenbouwer, die met zijn traditionalistische architectuuropvatting nooit de aandacht kreeg die Oud en Stam wel kregen. Langzamerhand is er sprake van een herwaardering. Recente publicaties en een reizende tentoonstelling brengen zijn werk opnieuw onder de aandacht, terwijl het historiserend bouwen in opmars is. Voor bewijs hoeven we niet ver te reizen: kijk naar de nieuw gebouwde winkels in Purmerend en je ziet dat de ooit verguisde retro-stijlen weer in de mode zijn.

Gratis boekje
In samenwerking met de gemeente hebben Jack Otsen en Ber de Lange een boekje samengesteld over het leven en de aansprekende bouwwerken van de honderdvijftig jaar geleden geboren Purmerender Jan Stuyt. Alle deelnemers ontvangen gratis dit boekje. De tocht start bij het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt. De gids deze middag is Dick Blokker. Tot en met 29 september 2018 kunt u zonder aanmelding elke zaterdag om 14.00 uur een wandeling maken die begint met een korte rondleiding in het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt.

Groepswandelingen
Steeds populairder worden de groepswandeltochten (dit kan het gehele jaar door) voor een familiefeestje of bedrijfsuitje. Ook een culinaire wandeling met een driegangenmenu behoort tot de mogelijkheden. Voor een afspraak voor een wandeling op maat kunt u contact opnemen met coördinator Henk Berends, telefoon 06-11834155. Voor meer informatie: www.gildepurmerend.nl/stadswandelingen.

Gidsen 2017. Van links naar rechts: Dick Wijers, Daan Sopar, Jack Otsen, Jan Dekkers, Angelique Proper, Henk Berends, Hanny Does, Dick Blokker, Gerard Wegman, Peter de Paepe en Henk Meines.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *