Als ik tweemaal met mijn fietsbel bel…

29/04/2021

Als je eenmaal kan fietsen zit je goed en verleer je het nooit, maar voor ouderen wordt het vaak lastiger om veilig in het zadel te blijven. Veel ouderen kunnen tegenwoordig lekker blijven doorfietsen, mede door de populaire E- bike, oftewel de elektrische fiets. Om dat veilig, zelfstandig en met plezier te kunnen doen heeft Spurd, samen met de gemeenten Purmerend en Beemster, het programma Doortrappen, een initiatief van de Vervoersregio Amsterdam, ingezet.

Een onderdeel van dit programma is de cursus ‘Kijk ik bike’. De cursus bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten van een uur. Aan het einde van de wekelijkse lessen ‘Spurd senioren sport’ is er dan een FietsFit oefening en voorlichting over Doortrappen. Fietsvaardigheid op oudere leeftijd is van groot belang, het aantal ongelukken waarbij oudere fietsers zijn betrokken neemt toe. Bij de activiteiten van Doortrappen combineert men gezelligheid met het behouden, hervinden of opbouwen van vertrouwen in de eigen fietsvaardigheid in het drukke verkeer. Spurd werkt samen met De Jongh Fietsspecialist in Purmerend. Zij adviseren over de techniek van fietsen.

Kopploeg
Wethouder Gezondheidszorg van Beemster Jos Dings benadrukt het belang van Doortrappen: “Samen met leeftijdgenoten oefeningen doen om tot op hoge leeftijd te durven blijven fietsen is leuk en bevordert gezondheid en sociale contacten.”  Harry Rotgans, wethouder Gezondheidszorg van Purmerend: “Het startschot voor Doortrappen is nog maar kort geleden gegeven en de eerste deelnemers zijn als kopploeg begonnen, en met succes. Wij hopen dat veel oudere inwoners de fiets pakken en de kopploeg volgen, er is zoveel moois te zien. “

Vertrouwen
In de periode van maandag 26 april tot en met dinsdag 11 mei starten de FietsFit weken en op donderdag 20 mei start de FietsFit cursus ‘Kijk ik bike’. De cursus bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten van een uur en kost dertig euro. Alle oefeningen die belangrijk zijn om met vertrouwen en met plezier op de fiets te blijven stappen komen aan de orde. De lessen zijn in of bij de gymzaal aan de Doplaan in Overwhere. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website of het telefoonnummer van Spurd. 

Meer informatie over het programma van Doortrappen staat op de website van Spurd. Vragen stellen kan via doortrappen@spurd.nl of door maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur en 17.15 uur te bellen met 0299 418 100.

Liedje als ik tweemaal met m’n fietsbel bel.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *