ABN-AMRO kantoor krijgt andere bestemming

17/07/2022

De gemeente Purmerend heeft het voormalig ABN-AMRO kantoor aan de Kalversteeg/hoek Koemarkt aangekocht in voorbereiding van het programma Binnenstad. Het gebouw heeft zo’n 1200 m2 vloeroppervlakte. Alle verdiepingen zijn ingericht als kantoorruimte, maar volgens het huidige bestemmingsplan zijn ook andere functies zoals wonen mogelijk op de verschillende verdiepingen. De overdracht vindt plaats per 1 september. Daarna wordt bekeken, afhankelijk van de functies die er in komen en de benodigde ruimte, of er nog verbouwd moet worden.

Wethouder Eveline Tijmstra: “Uit alle gesprekken met de stad blijkt dat er behoefte is aan maatschappelijke voorzieningen in de binnenstad. Wat de exacte invulling gaat worden, gaan we de komende periode uitwerken. De benedenverdieping wordt in ieder geval een plek met ruimte voor maatschappelijke voorzieningen.”

Ruimte voor jongeren
Voor het programma Binnenstad heeft de gemeente ruim 7200 inwoners, bezoekers, partners, diverse instellingen, ondernemers en grondeigenaren gesproken en ongeveer 1200 reacties daarvan zijn van jongeren. Uit de gesprekken blijkt er veel behoefte te zijn aan ruimte voor jongeren, een plek om lokale producten in de schijnwerpers te zetten en aan culturele- en maatschappelijke voorzieningen. De gemeente ontvangt in september de sleutel van het pand en ziet met de aanschaf van het gebouw kansen om op korte termijn de functies van het ontmoeten en beleven te verstevigen.

Ontmoeten
Het programma Binnenstad werkt aan een sfeervol, gastvrij en levendig centrum met verschillende functies zoals: winkelen, horeca, overnachten, evenementen, cultuur, ondernemen en wonen. Ontmoeten staat daarbij centraal. Het programma kent diverse ambities om van de stad een sfeervolle huiskamer te maken, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar voldoende voorzieningen zijn voor jong en oud.

De Vergulde Ar. Eind 18e eeuw dinsdagshuis van Laurents Bakker. Gerardus Groot krijgt rond 1900 vergunning voor de verkoop van sterke drank, later wordt het café- hotel-restaurant. Daarna zwaait Berhard Molkenboer de scepter en in 1948 nemen zoon Antoon en echtgenote de zaak over. Mevrouw Molkenboer is mede-initiatiefnemer bij het aantrekken van toeristen naar Purmerend. Rond 1956/57 koopt Molkenboer een arreslee uit de collectie van Barend Cruijff senior, maar na een paar ritjes besluit hij, op advies van zijn echtgenote, de slee aan de gevel te hangen als uithangbord. De naam van de zaak wordt dan De vergulde Ar. In 1958 koopt de gemeente het pand voor verbreding van de Kalversteeg, nodig vanwege geplande doortrekking van de weg van de Overwhere naar de Jaagweg. In 1965 wordt het pand gesloopt, maar de doortrekking naar de Jaagweg is er nooit gekomen.  

1 comment

  1. Hendriks schreef:

    Slopen dat oerlelijke pand 0f zet er een historische gevel voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *