Wandelen en fietsen met Gildegidsen

26/05/2022

Gezellig de stad verkennen tijdens een wandeling door de oude binnenstad met zijn verrassende steegjes en straatjes. De Gildegidsen vertellen u het boeiende verhaal van de bijzondere geschiedenis van de meer dan zeshonderd jaar oude stad met ruim 118 rijks- en gemeentemonumenten. Op zaterdag 28 mei nemen de gidsen u mee en vertellen verhalen over de drie beroemde Purmerendse architecten J. Stuyt, J.JP. Oud en Mart Stam voor een gezellige en leerzame architectenwandeling door de binnenstad van Purmerend

J. Stuyt was verantwoordelijk voor het ontwerp van onder andere het Stadhuis (thans Purmerends Museum), het Liduinaziekenhuis,vier mooie stadsvilla´s en voor meer dan 54 kerken, zoals St. Agneskerk in Amsterdam, St Jacobskerk in ´s Hertogenbosch en de Cenakelkerk in Groesbeek.

J.J.P. Oud vormde in de twintiger jaren samen met onder andere Doesburg, Rietveld en Mondriaan de vormgevers van de moderne bouwkunst, wat uitmondde in de oprichting van De Stijl. Hun werk kenmerkte zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren gecombineerd met zwart, wit en grijs.

Mart Stam was twintig toen hij zijn geboortestad Purmerend verliet. Hij was net als Oud gericht op het nieuwe bouwen, wat resulteerde in een belangrijk aandeel in de Van Nelle fabriek. In Duitsland gaf hij les aan het Bauhaus en verder is hij bekend geworden met zijn uitvinding van de buizenstoel. Hij kwam nog een keer terug in Purmerend voor het ontwerpen van de Dr. Maatsbank.

De tocht duurt ca. 1½ uur Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35.  Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag. voor15.30 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022 of per mail: wandelingen@purmerendsmuseum.nl. Gids van dienst is Jack Otsen.

Op de fiets
Op zondag 29 mei is er een fietsroute met historische en natuurlandschappelijke aspecten ten zuidwesten van Purmerend. De tocht geeft een indruk van de planologie en van de variëteit aan bouwstijlen in Weidevenne en gaat verder langs het Noordhollands Kanaal tot Ilpendam, Den Ilp, Purmerland, Wormerpad en terug naar Purmerend. Afstand 26 km. De tocht duurt ca. 2 uur en de start is om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel. Gidsen van dienst: Gerard Wegman en Theo van den Brandt.
Opgeven voor de fietstocht uiterlijk zaterdagmiddag 28 mei voor 15.30 uur. Telefoon 0299 207022, of per mail: wandelingen@purmerendsmuseum.nl  Deelname €4,00 per persoon. Kinderen gaan gratis mee.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *