AFGELAST 3e Pinksterdagwandeling op 30 mei

16/05/2023

AFGELAST Tot 1985 kwamen Zaankanters naar Purmerend om ‘een bokkie te kopen’. Dit gezegde stamt nog uit de tijd, dat er een bokkie of een geitje werd gekocht op de markt in Purmerend, om het bleekveldje kort te houden en tegen de Kerst als een lekker boutje op tafel te komen. De laatste jaren werd het bokkie meer en meer een slokkie, het was altijd erg druk en één groot feest in de stad. De kroegen puilden uit.

Diit alles was te danken aan het feit dat tijdens de 80-jarige oorlog, de Zaankanters bij Wormer het Spaanse leger op 30 mei 1574 (1e Pinksterdag) wisten te verslaan met hulp van de Purmerenders. Het was de laatste serieuze poging Noord-Holland boven het IJ voor Philips 11 te heroveren. Zijn leger van de hertog van Alva leed een beslissende nederlaag.

Bevrijdingsdag
Mede dankzij die oorlog maakte Purmerend in de jaren 1568-1648 een stormachtige ontwikkeling door. Van een onbetekenend plaatsje zonder vestingen en zonder politieke invloed, groeide het uit tot een welvarend stadje, dat met moderne verdedigingswerken en als lid van de Staten Generaal op hoogniveau meepraatte en meebesliste. Bevelhebber Diederick van Sonoy beloonde de Geuzen met een extra vrije dag Pinksterdrie genaamd. De derde Pinksterdag was toen een soort Bevrijdingsdag.

Wandeling 2022

Wandeling
Op 30 mei, 3e Pinksterdag, leiden Gildegidsen de deelnemers langs markante plekken en vertellen het boeiende verhaal van deze lange traditie. De tocht duurt ca. 1½ -2 uur. Deelname is €. 4.00 pp. incl. kopje koffie/thee bij eindpunt café Aad de Wolf op de Koemarkt. Start  is om 11.00 uur bij de VVV-museumwinkel. Opgeven voor deze tocht uiterlijk zaterdag 27 mei bij de winkel. Tel. 0299-207022 of wandelingen@purmerendsmuseum.nl.

Film Pinksterdrie in Purmerend
Pinsterdrie anno 1971 in Purmerend werd vastgelegd op 8mm film en gedigitaliseerd door De Orkaan. We zien diverse mensen inderdaad met bokkies lopen, handelaren die koeien verkopen, veel stofjassen, petten en hoeden, dikke sigaren, bankbiljetten die van eigenaar verwisselen, koeien die gemolken worden, geiten, varkens, kalveren, de klompenhandel en en een draaiorgel… en een hele serie café’s waarvan de meeste niet meer bestaan. De beelden zijn gemaakt door Egon Blaes (1918-2007), schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. 

Klik op de link  om de film te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *