Viaduct A7 Purmerend vernoemd naar Jeroen Houweling

04/05/2020

Het Landelijk Platform Veteranen, de belangenorganisatie van alle Nederlandse veteranen, heeft in samenwerking met het ministerie van Defensie en gemeenten besloten ongeveer veertig viaducten en bruggen in Nederland te vernoemen naar gesneuvelde militairen. Als eerste is het ecoduct over de A28 bij Spier vernoemd naar de in Afghanistan omgekomen Marc Harders en op maandag 4 mei 2020  is het viaduct  A7 bij Purmerend (Neckerstraat) omgedoopt tot ‘Korporaal van de mariniers Jeroen Houwelingbrug’. Jeroen en (29 ) en Marc (23) komen op 17 april 2010 in de Afghaanse provincie Uruzgan door een bermbom om het leven.

Voor een speciale operatie vertrekken de militairen op 17 april 2010 rond de middag met hun Vikingrupsvoertuig voor ondersteuning van een andere eenheid. Het is een ontspannen rit, maar plotseling breekt de hel los als ze op een bermbom rijden. De in het voertuig aanwezige munitie begint  te ontploffen en Jeroen wordt uit het voertuig geslingerd, maar Marc kan niet meer ontkomen. Gewonden worden met een helikopter afgevoerd en onderweg naar Kamp Holland overlijdt Jeroen.

Ik heb mijn plicht gedaan
Beide militairen zijn gelegerd bij het eerste mariniersbataljon van het Korps Mariniers in Doorn. Tijdens een bijzondere ‘alle hens’ op de Van Braam Houckgeestkazerne worden op  maandag 19 april 2010 met een minuut stilte Jeroen en Marc herdacht. Commandant van het Mariniers Training Commando, kolonel der mariniers Rolf Springer citeert een gedicht van adjudant-onderofficier van de mariniers MacMootry.

, Maar daarboven aan de hemelpoort, bleef hij stram in de houding staan

Rapporterend zoals het een marinier behoort, Heer, ik heb mijn plicht gedaan’.

Vaarwel
Op een monument in Kamp Holland staan de namen van de gesneuvelde militairen en een gedicht van Rien van Duren. Het laatste vers luidt:

‘We gaan door, het mag het niet voor niets zijn geweest  Jouw bijdrage dient een hoger doel   Een doel waar wij ons voor blijven inzetten   Ter nagedachtenis aan jou   Jij die altijd en voor eeuwig bij ons zult blijven. In onze herinnering en in ons hart  Daar waar de wind je laat gaan   Het ga je goed, vaarwel’.

Jeroen ligt begraven bij het Erehof op de Nieuwe Begraafplaats aan de Purmerweg.
Klik op onderstaande foto om de video te bekijken.
bron: Defensie

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

2 comments

 1. F.C. Houweling schreef:

  Fijn dat u dit hebt geplaatst. Is het mogelijk dit naar mijn mail adres te sturen?
  Hartelijk dank, F.C. Houweling.

  1. Conny Dijkstra schreef:

   Ja hoor, het artikel komt uw kant op.
   de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *