RTV Purmerend haalt stedenband met Jihlava weer aan

26/09/2021

2010. Familie Novotny voor het Jihlavahuis in Purmerend.

Begin september vertrok RTV Purmerend naar de voormalig zusterstad Jihlava voor het maken van een reportage over de inmiddels afgesloten stedenband tussen de gemeente Purmerend en de Tsjechische stad. Het partnerschap kwam in 2017 officieel ten einde. Wat de samenwerking opleverde, hoe Jihlava er nu voor staat en welke bezienswaardigheden de stad kent, staan centraal in  de video die de omroep maakte en op maandag 27 september om 17:00 uur te zien is bij RTV Purmerend.

Het opgenomen deel in Jihlava is onderdeel van een bredere serie aan fragmenten die de voormalig samenwerking beschrijven. Eerder vertelde JoHaLee Glastra en Steef Hupkes al over hun NKT optredens in Tsjechië, Didier Vet en Maarten Oud over het uitwisselingsproject van het Jan van Egmond Lyceum en voormalig wethouder Jan Guichelaar over het partnerschap tijdens zijn raadsperiode. Deze videoreeks is terug te vinden via www.rtvpurmerend.nl.

Graag gesprek
Na vier jaar zakt de kennis over de stedenband al snel weg, ontdekte programmamaker Jasper Agterberg na straatreportages in Purmerend: ‘Dat is toch die naam onder de grensborden van Purmerend’, werd vaak gezegd. Vooral de iets oudere mensen kende de Tsjechische stad nog van naam, maar dat de stedenband wel dingen heeft opgeleverd, wordt duidelijk uit de nog te verschijnen video. Zo vertelt onder andere oud inwoner van onze regio Dirk Zeeman over de kennisuitwisseling vanuit zijn functie bij de brandweer, en laat burgemeester Koubova weten dat ze graag met burgemeester Bijl zou spreken over de huidige uitdagingen in haar stad.

Zelf doen
Na het bezoek aan Jihlava denkt Agterberg dat de stedenband wel weer een kans van slagen heeft. “Zelfs zonder hulp van de gemeentes is een stedenband mogelijk, de verenigingen en het bedrijfsleven moeten alleen zelf contact zoeken.” 
De video van het bezoek aan de stad is te zien op maandag 27 september 17.00 uur via Ziggo kanaal 36, KPN kanaal 1390, de Facebookpagina van RTV Purmerend en via www.rtvpurmerend.nl. In samenwerking met Reisbureau Amanda Peijters van The Travel Club wordt via de Facebookpagina van de omroep tevens een reischeque t.w.v. 250 euro voor een stedentrip naar Jihlava verloot.

Bezoek Burgemeester Bijl, zijn echtgenote en Rob Sampimon aan Jihlava, oktober 2012.
Foto via Rob Sampimon (sampimon.wordpress.com).

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *