Miniview: De mummie van Purmerend

05/09/2020

Tijdens een bijeenkomst in kleine kring, vanwege coronavoorschriften, presenteerde Alex Vallentgoed zijn boek De mummie van Purmerend, genoemd naar het verhaal over Huig Blokker. Na de presentatie overhandigde Alex zijn eerste boek aan burgemeester Don Bijl, die ook het voorwoord heeft geschreven. De burgemeester ging in op het belang van het behoud van erfgoed en verwoordde zijn waardering voor de mensen die zich hiervoor inzetten. Redactielid Piet Jonker vroeg Alex naar het ontstaan van het boek. Klik op de foto om het miniview te bekijken.

Wie op de oude begraafplaats aan de Nieuwstraat rondloopt waant zich in het Purmerend van vroeger. Burgemeester Jonkheer C. van Citters, dokter J. J. Maats, W. Eikenboom, Isse de Vries, notaris N. Doncan, H. Swidde, W. Zadetis en Huig Blokker de mummie van Purmerend. Vele bekende namen van bewoners die toen leefden, staan gebeiteld of geschilderd op de grafstenen. In een hoekje van het kerkhof geven kleine grafsteentjes met vrijwel niet meer te lezen teksten aan dat er ook kinderen werden begraven. Niet iedereen kon zich een grafsteen veroorloven en kreeg slechts een nummer. Achter alle bewoners van het kerkhof schuilt een verhaal en over 34 van hen heeft Alex Vallentgoed een boek geschreven.

Burgemeester Don Bijl en Alex Vallentgoed

Alex Vallentgoed en Jan Kramer speelden als kinderen soms op de oude begraafplaats en ongeveer vijftig jaar later kwamen ze tot de conclusie dat het mooie stukje historie misschien wel zou kunnen verdwijnen. Na een paar goede gesprekken met elkaar besloot het tweetal te proberen het erfgoed veilig te stellen voor het nageslacht. Het begon met het adopteren van het kerkhof en een duik in de archieven. Het uitspitten van gegevens over de ongeveer 1800 bewoners is een immense klus en daarnaast wordt ook, met een tiental vrijwilligers, gewerkt aan onderhoud van het terrein en de graven. Regelmatig worden er rondleidingen gegeven en iedereen is welkom voor bezoek of informatie.

Veel werk
Om meer (rechts)zekerheid en financiën te krijgen zijn de activiteiten op 15 februari 2013 ondergebracht in de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend met Alex Vallentgoed als voorzitter, Jan Kramer als penningmeester en Paula Bakker als secretaris. Sindsdien is er veel werk verricht, onder andere opknappen van grafmonumenten en renovatie van de poort in september 2018.

Beretrots

Don Bijl, Paula Bakker, Alex Vallentgoed, Jan Kramer

Alex liep al een poosje rond met plannen voor een boek over de bewoners, en na zijn pensioen kwam alles in een stroomversnelling. Alex: “De verhalen schrijven viel nog wel mee, maar het hele gebeuren van opmaak, correcties en contact met de drukker, was achteraf nog het meeste werk. Gelukkig heb ik veel steun gehad van Jan, Paula en de vrijwilligers. Mede dankzij de medewerking van de gemeente Purmerend is het boek er uiteindelijk gekomen en daar ben ik beretrots op.” Het boek De mummie van Purmerend ligt vanaf de Open Monumentendagen op 12 en 13 september in de winkels. Tip: Leuk idee voor 5 december!

Klik hier om het miniview met Alex Vallentgoed te bekijken.

Graf Huig Blokker, mummie van Purmerend

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *