Zwerfafvalrapen in Weidevenne, is dat gek?

10/07/2022

Zwerfafvalraper Frans Wisman begint in 2018 met het opruimen van zwerfafval. Hij voelt zich een buitenbeentje; ‘want Ik schaamde me een beetje als ik  rondliep met mijn knijper en dacht ze zullen wel denken dat ik een taakstraf heb, maar gelukkig zijn er ook bewoners die een duimpje opsteken’. Als hij als lid van de Rotaryclub Purmerend een bijeenkomst van de End Plastic Soup organisatie bijwoont rond de Stadhouderskade denkt hij ‘dat ga ik thuis ook doen’. Sindsdien is hij tijdens zijn wandelingen door de wijk regelmatig met z’n grijpstok op zoek naar zwerfvuil

Frans:” Op 1 juni 2019 ik heb met een aantal mensen de eerste Priknick Purmerend opgezet. Dat was een groot succes en werd afgesloten met een heuse picknick in het Leeghwaterpark. Alle wijken deden mee, we hebben 200 prikstokken uitgedeeld en 257 kilogram afval geraapt. Zwerfinator Dirk Groot was uiteraard ook aanwezig. Dankzij de medewerking en steun van Anneke Ham van de gemeente zijn er nu ruim vijfhonderd mensen die een overeenkomst hebben getekend als zwerfvuilraper. Op de website van de gemeente kan iedereen zich heel makkelijk aanmelden en een grijper en vuilniszakken afhalen.”

Waarom zwerfvuil
De grote vraag is uiteraard wie de mensen zijn die al dat afval op straat en in bosjes gooien. Frans: “Uit onderzoek blijkt dat er een aantal plekken zijn waar altijd zwerfvuil ligt; bij scholen, sportscholen, langs fietspaden, in de bosjes en bij plekken waar auto’s stilstaan. Je staat versteld, bestuurders kieperen hun asbak leeg als ze bij een school of stoplicht wachten, maar vaak gebeurt het ook onbewust. Zo loop ik laatst op het winkelcentrum en zie een paar jongeren de lege chipszak op de straat gooien. Als ik daar wat van zeg, is de reactie gelukkig positief: ‘O, sorry, u heeft gelijk’, en meteen gaan de zak in de prullenbak. Het op de juiste manier weggooien is iets waar je je van bewust moet zijn, maar ook de supermarkten kunnen hier volgens mij veel aan bijdragen met al die plastic verpakkingen etc.

Statiegeld
Goede voorbeelden heeft Frans genoeg. “Op de Kerstmarkt in Duitsland betaal je statiegeld voor een glas of beker, kijk, dat vind ik een goed voorbeeld. Bij Festivals met zo’n 20.000 bezoekers of meer, scheelt dat een berg afval. Het begint met afval ruimen, maar inmiddels ben ik me veel bewuster van wat plastic en afval doet in de wereld.” Voor Frans is zwerfafval rapen meer dan er mee bezig zijn. “Je leert andere mensen kennen en het is ook nog gezond.” Voor de twijfelaars heeft Frans nog een goede tip: “Blijf niet thuis achter de geraniums zitten, maar ga op pad met een prikker of grijper en een afvalzak. Je komt buiten, en loopt makkelijk 10.000 stappen per dag.” 

Opvallend was dat bij het maken van de foto aan de Kanaaldijk er op dat moment vrijwel geen zwerfaval te vinden is. Het gaat goed in Purmerend, maar het kan natuurlijk altijd beter.

2 comments

  1. Las Johansson schreef:

    Zwerfafval ontstaat niet alleen door mensen die afval (bewust) op straat gooien,maar ook door zogeheten ‘waaiafval’. Dat ontstaat tijdens het legen van de afvalcontainers. Afval welke los in de container is gedeponeerd en niet in een afgesloten vuilniszak zit,belandt tijdens het legen op straat en door de wind wordt meegevoerd. Op dat vlak valt ook wat winst te behalen in de strijd tegen zwerfafval.

    1. frans wisman schreef:

      Ik vindt het een prima aanvulling je hebt gelijk hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *