Zorgeloos op vakantie?

31/05/2018

De zomer staat voor de deur. Een tijd van heerlijk een dagje luieren aan het strand, lekker eten en mooie steden bekijken. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners even van huis zijn of een raam open zien staan.Licht uw vertrouwde buren in dat u op vakantie gaat, want zij  kunnen u tijdens uw vakantie helpen om een oogje in het zeil te houden en ervoor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven (niet alle plantjes op 1 tafel want dat versterkt de indruk afwezig te zijn), de auto a eens op de oprit te zetten en de gordijnen af en toe dicht en open te doen. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook ’s avond de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been.

Meer preventietips

  • Leg sleutels uit het zicht en laat ze niet aan de binnenkant in het slot zitten.
  • Verstop uw sleutels niet buiten. Onder de mat of in de bloempot is geen geheime plek.
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutelbos.
  • Zorg dat uw deuren en ramen niet verborgen zijn achter hoge schuttingen, bomen of struiken. Dit maakt sociale controle niet mogelijk.
  • Markeer of graveer uw eigendommen en registreer ze.
  • Plak nooit een briefje op de deur met ‘ben even weg’.
  • Laat ’s avonds lichten branden als u weg bent. Dit kan met tijd- of schemerschakelaars.
  • Maak afspraken met uw buren om op elkaars huis te letten bij afwezigheid.
  • Word lid van een (digitale) buurtpreventiegroep.

Dagje weg? Deur op slot!
Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan eenvoudig, zonder te hoeven inbreken, uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Leg geen kostbare spullen in het zicht en sluit de deuren en ramen waar u geen zicht op heeft. Ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Zorg dat u kunt zien of horen wat er gebeurt, want als een insluiper zomaar uw woning binnen kan komen, duurt het maar een paar minuten voordat hij er met uw spullen vandoor is

Bel 112 bij verdachte situaties
Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/ gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of ze zien onbekende personen bij uw woning), direct de politie via telefoonnummer 112, het spoednummer moeten bellen. De politie beoordeelt per melding of er een politieauto op afgestuurd wordt. Hoe eerder 112 gebeld wordt, des te sneller kan de politie reageren. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Wat kunt u nog meer doen?
Naast al deze maatregelen, blijft het natuurlijk belangrijk te zorgen voor goedgekeurd hang-en-sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels. Wanneer een slot voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen, weet u zeker dat het een prima slot is. Zo’n slot herkent u aan het SKG-logo, 1, 2 of 3 sterren en het teken ®.

Kijk voor meer tips op: https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *