Zieke kastanje Kaasmarkt maakt plaats voor hopbeuk

04/11/2020

Onder de vrolijke tonen van het carillon gaf wethouder Eveline Tijmstra woensdagmorgen om 9 uur het startsein voor het kappen van de kastanjeboom op de Kaasmarkt. De houten bank was al verwijderd, zodat de man met de zaag meteen aan de slag kon. Terwijl op korte afstand voorbereidingen werden getroffen voor het plaatsen van de jaarlijkse kerstboom, had voor de kastanjeboom letterlijk het laatste uur geslagen. Binnen de kortste keren was de boom geveld, in stukken gezaagd en afgevoerd.

De boom is geplant op 16 maart 2001 ter afsluiting van de herinrichting van de binnenstad. Uit de jaarringen die zichtbaar werden na het kappen, blijkt dat de boom ongeveer 31 jaar oud was en dus op tienjarige leeftijd is geplant. Met de houten bank was het een rustpunt voor veel bezoekers van  de Kaasmarkt, maar helaas sloeg de kastanjebloedingsziekte toe en dat betekende het einde van de boom.

Lucht en water
Er komt echter geen klein boompje voor terug, maar een mooie grote Ostrya (hopbeuk) die door de boombeheerder van de gemeente persoonlijk is uitgezocht bij de kweker. Eerst wordt het plantgat bewerkt met speciale grond en komt er een ‘kratjesbodem’ die de wortels stuurt, zodat de boom genoeg lucht en water krijgt om weer uit te groeien tot en mooie grote boom. Op 16 november wordt de nieuweling geplant.

Markante plek
Wethouder Tijmstra: ,,Deze aanpak komt uit het bomenplan waarmee we duidelijk maken waarom het nodig is om bomen weg te halen door bijvoorbeeld ziektes, het zelf uitzoeken van nieuwe bomen om zeker te zijn van goede kwaliteit, het verbeteren van de groeiplaats van bomen en een andere plantkeuze. Wat we in ieder geval weten, is dat er volgend jaar op deze markante plek in de binnenstad weer een mooie nieuwe grote boom te zien is.” Daarnaast liet de wethouder doorschemeren dat gekeken wordt of de oude stam mogelijk gebruikt kan worden voor het maken van herinneringen/souvenirs.

De Nederlandse naam hopbeuk is afgeleid van ‘hop’ omdat de katjes met zaad erg veel lijken op hopbellen, en beuk omdat de bladeren veel lijken op die van de beuk. Ostrya is afgeleid van het Griekse woord ‘ostrua’ dat boom van hard hout betekent.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *