Zie ginds komt de stoomboot…

10/11/2021

In het verleden namen medewerkers van de weidevenner.nl een last-minute vlucht naar Spanje voor een exclusief gesprek met Sinterklaas. Er is vooraf altijd contact met Madrid via Skype en WhatsApp, en dit jaar appte de Sint ‘kom maar niet langs voor een miniview, want net als verleden jaar is het hier in Spanje lastig vanwege corona en kunnen de regels elk moment weer veranderen’. Dus deze keer helaas geen gezellig uitstapje en lekker proeven van de nieuwe taai-taai, marsepein en pepernoten. 

Via skype weet de redactie toch verbinding met de Sint te krijgen en enkele vragen te stellen. De Sint is onverwacht in een goed humeur, vertelt dat hij zijn baard opnieuw in de krul heeft gezet, de speciale mantel die hij tijdens zijn verblijf in Nederland altijd draagt, keurig fris gestoomd in de kast hangt en de staf glimmend is gepoetst. “Want” zo zegt de Sint, “ondanks alle problemen kom ik toch naar Purmerend. De intocht moet als het even kan altijd doorgaan, hoewel de meeste pieten geen tijd hebben voor een feestje. Zij moeten de verlanglijstjes doornemen en de cadeautjes bij elkaar zoeken voor de kinderen in Purmerend, en dat is een geweldig karwei, zeker in deze lastige tijd.”

Mooiste intocht
Sint vertelt heel erg blij te zijn met de intocht in Purmerend en het jammer te vinden dat het verleden jaar niet kon doorgaan. “Voor mij is het de mooiste intocht van Nederland, en ik hoef zelf niets te plannen. De mensen van Marktstad zorgen samen met veel vrijwilligers dat alles prima verloopt, de burgmeester is altijd enthousiast en in een vrolijke stemming en ik geniet van de tienduizenden kinderen, vaders, moeders en oma’s en opa’s aan de kade, langs de route en op de Koemarkt, maar helaas moet het dit jaar anders.”

Geen pepernoten
De stoomboot komt zoals altijd via het Noordhollands Kanaal Purmerend binnenvaren en zal op zondag 14 november tussen 13.00 en 13.30 uur aanmeren. Vanwege de geldende coronaregels gaat de Sint deze keer niet lopend naar de Sluisbrug, maar stapt meteen op Ozosnel voor een route door de stad. Bij de aankomstplaats kan de Sint geen handen schudden en brieven of tekeningen in ontvangst nemen. Deze mogen thuis in de schoentjes worden gelegd. Helaas worden er tijdens de intocht geen pepernoten uitgedeeld, maar bij het vullen van de schoentjes en het ophalen van hooi, wortels en water voor Ozosnel bij de kinderen thuis, gooien de Pieten royaal strooigoed in de schoentjes.

Kopje koffie
De route gaat deze keer via de Neckerdijk, Westerstraat, Nieuwstraat, Koestraat, Koemarkt, De Doele en Plantsoenstraat naar de Wolthuissingelbrug. Vandaar gaat de Sint naar de Rusthoeve voor een welverdiend kopje koffie met een speculaasje na de lange reis uit Spanje. Helaas begint op dat moment de wifi-verbinding weg te vallen en kunnen we geen vragen meer stellen. Met horten en stoten horen we de Sint nog vragen of iedereen een beetje afstand wil houden langs de route en als laatste heel in de verte nog iets over ‘of de zwempoort op de steiger die dag wel open staat’, maar hoe dat precies zit horen we later wel.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *