‘Wortelen komen niet uit de fabriek’

11/08/2021

Na een tip van een bewoner uit de buurt ging de redactie op pad. 
Wie door de Alexandriëstraat in Weidevenne loopt, fietst of rijdt, ziet een aantal plantvakken die niet beplant zijn met struiken, maar vol staan met planten en groente. Jawel, bloemen, kool en wortelen broederlijk bij elkaar in drie keurig aangelegde tuintjes. Bij enkele bewoners staan tuingieters bij de voordeur en de redactie van weidevenner.nl ging eens aanbellen om te horen hoe dat zit. Fleurige bloemen en groente uit eigen tuin in een dichtbebouwde wijk. Hoe kan dat?

Renata, een van de initiatiefnemers, vertelt trots hoe een aantal bewoners het voor elkaar heeft gekregen om dit project van de grond te krijgen. “Een poosje geleden kwam er nieuwe riolering in de straat en na de werkzaamheden bleven de plantvakken braak liggen. Ik heb dat eens aangekeken en dacht, nou dan zet ik er zelf wel een paar planten in, eerst maar eens de gemeente bellen hoe dat zit. Marcel van Steen (opzichter Groen gemeente Purmerend) vertelde dat de vakken geadopteerd konden worden en na overleg met de buren besloten we enthousiast om het ook daadwerkelijk te doen. Zelfs buren uit de flat sloten zich aan.”

Niet uit de fabriek
De gemeente zorgde voor voldoende compost en de buurtbewoners gingen aan de slag met planten. Het werd een dubbel project met vaste planten en groente. Renata: “Het is ook een leerproces voor kinderen, zo zien ze bijvoorbeeld dat wortelen niet uit de fabriek komen.” Alles gebeurt op natuurlijke basis en na de oogst wordt de nieuwe groente gerouleerd en komen er aparte vakken. Ook aan dierlijke inwoners is gedacht middels vogelhuisjes en insectenhotels.

Vijf dozen
Een andere opvallende aanwezigheid in de tuin is de minibibliotheek. Renata: “Ik zag een advertentie van een doos met boeken op Marktplaats met bovenop een boek dat ik graag wilde hebben. Toen ik het kwam ophalen bleken het vijf dozen te zijn en omdat ik zelf niet zo’n lezer ben, besloot ik er maar een minibieb voor te maken.”

Hele groep
De toekomst voor de Alexandriëstraat ziet er rooskleurig uit. Bewoners onderhouden,  genieten en eten van de geadopteerde plantvakken en wellicht volgen er in de toekomst meer. De gemeente gaat nog een  haag plaatsen en als extraatje komen er later nog een paar fruitbomen bij. Renata: “Het vraagt wel wat werk, maar we doen het met een hele groep en met plezier.”

Heeft u ook iets te melden uit uw buurt? Mail naar redactieweidevenner@gmail.com
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *