Witte Anjer Perkje voor veteranen onthuld

17/06/2021

In mei heeft de gemeente een ‘Witte Anjer Perkje’ aangelegd nabij de herdenkingsmonumenten van de verzetsstrijders op de Algemene Begraafplaats Purmerend. In het perkje staat een bord met de tekst: ‘De Witte Anjer is het symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse Veteraan.’ Het bord werd op donderdag 17 juni onthuld door burgemeester Don Bijl, wethouder Eveline Tijmstra en veteraan Cor Persenaire op donderdag 17 juni.

In 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. In 2019 is het Nederlands Veteraneninstituut begonnen met de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer perkje dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan, en na de Nederlandse Veteranendag. Initiatiefnemer en veteraan Cor Persenaire heeft zich persoonlijk ingezet voor de komst van een Witte Anjer perkje in Purmerend. De gemeente en het Veteranencomité Purmerend hebben meegedacht over een geschikte plek. Het Witte Anjer Perkje blijft permanent op de begraafplaats.

Symbool
De Witte Anjer is in 2005 in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. Op speciale evenementen zoals de Anjerconcerten en tijdens de Nederlandse Veteranendag wordt aan de bezoekers anjers verstrekt om zo hun waardering voor Nederlandse veteranen te tonen. De Witte Anjer is een symbool geworden voor erkenning en waardering van veteranen:

Rechts: Peter Stiphout, (Cambodja-veteraan) voorzitter Stichting Veteranen Purmerend en Ron Hessink (Joegoslavië-veteraan) , penningmeester/secretaris.

Onvrede
De Witte Anjer is bij de oudere generatie bekend omdat Prins Bernhard de gewoonte had een witte anjer te dragen. De Witte Anjer heeft echter een diepere, historische betekenis. Zaterdag 29 juni 1940, anderhalve maand na het begin van de Duitse bezetting, was de verjaardag van Prins Bernhard. De Nederlandse bevolking greep geheel spontaan die gelegenheid aan om hun onvrede over de bezetting te uiten en om de bezetter te tonen dat hun hart bij de Koninklijke familie lag.

Verzetsdaad
De reactie van de Duitse bezetter op deze uiting van verzet kwam direct na 29 juni met een aantal drastische maatregelen: de Nederlandse vlag werd verboden; Koninginnedag mocht niet langer worden gevierd; het Wilhelmus mocht niet meer worden gezongen; portretten van de Koningin werden verwijderd en alle straatnaamborden met de namen van de leden van het Koninklijk Huis werden vervangen. De Nederlanders voelden zich gesterkt door hun eerste verzetsdaad.

Cor Persenaire met echtgenote

In 2018 werd voor het eerst de Witte Anjer Prijs uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen door het Nationaal Comité Veteranendag om mensen die zich inzetten voor veteranen in het zonnetje te zetten.

 

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *