Windmolen voor bedrijven en woningen Kom A7

30/03/2018

Vooruitlopend op de bouw van bedrijven (hotel) en wellicht enige honderden woningen in Kom A7 (Beusebos) is een groep investeerders, in nauwe samenwerking met gemeente, rijkswaterstaat en provincie, een onderzoek gestart naar de mogelijkheid van opwekking van duurzame energie. Er werd gedacht aan zonnepanelen, maar daarvoor zou het gehele noordelijke gedeelte van het bos tot aan de ringvaart ingericht moeten worden als solarpark. Het onderzoek is voorlopig gericht op windenergie. Onderzocht wordt of plaatsing van een windmolen mogelijk is. Gezien de verwachtte behoefte is een molen met een hoogte van vijftig meter, zoals afgelopen jaren veelvuldig zijn gebouwd, niet toereikend en zijn er plannen voor een windmolen met een tiphoogte (bovenste punt als een van de wieken in de hoogste stand staat) van tweehonderd meter. De huidige regel is: als de wieken van een windmolen twee keer zo groot zijn, is de opbrengst (in kWh) vier keer zo hoog. In de Eemshaven staat al een windmolen van deze afmeting met de naam De Goliath.

Voor meer slagschaduw en geluid hoeven omwonenden niet te vrezen, want er is geen verschil. Alle windmolens moeten namelijk aan dezelfde regels voldoen, ongeacht de hoogte. Een grotere windmolen is weliswaar duurder in aanschaf, maar doordat deze meer stroom produceert zijn de kosten per kWh veel lager. De kostprijs (per kWh) van duurzame energie is hoger dan de kostprijs (per kWh) van energie zoals steenkool en gas. De overheid wil de productie van duurzame energie stimuleren en verstrekt daarom een subsidie: de SDE+. Deze vergoedt het verschil tussen de opbrengst van een kWh grijze stroom en de kostprijs van een kWh groene stroom.

Weinig overlast
Jan Willem Hutjes, woordvoerder van de Investmentgroep, laat weten dat er eerst nog veel onderzoek moet plaatsvinden naar de juiste plek. Gedacht wordt aan het stuk groen naast de A7 bij de Rotterdamhaven, of een stuk bos aan de Oude Provincialeweg, waar vroeger ook een molen (De Kibbelaar) heeft gestaan. Aanstaande zondag wordt begonnen met grondonderzoek bij de restanten van de oude molen. Een speciale machine zal vanaf de weg een tiental bomen verwijderen, waarna grondboringen kunnen plaatsvinden. Hutjes: “Zondags is er weinig verkeer op de Oude Provincialeweg en we gaan vroeg beginnen. Zo hopen we de overlast tot een minimum te beperken en kunnen geplande activiteiten in het bos gewoon doorgaan.” Ook op het groenveld tussen Rotterdamhaven en A7 zullen die dag werkzaamheden plaatsvinden. Er komt dus waarschijnlijk weer een molen in Purmerend West, maar dan een stukje hoger dan de vorige.

 

 

 

1 comment

  1. René van Marle schreef:

    Zondag gaan ze beginnen hé.

    Ik kom vast niet kijken want het is dan 1 April.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *