Willem Eggerts terug in Purmerend 

26/10/2019

De wereldberoemde bark (driemaster) Willem Eggerts is terug in Purmerend. Het luxueuze zeilschip is tot in detail nagebouwd op schaal 1 op 100 door Rinus Egthuijsen.  Na het bouwen van HMS Victory, het vlaggenschip van admiraal Nelson, en de welbekende RMS Titanic, staat nu de Willem Eggerts met volle zeilen te pronken in huize Egthyuisen. Het schip dat vanwege zijn afmeting nooit in Purmerend kon komen, is nu, iets kleiner, aangemeerd in de officiële thuishaven.

Rinus Egthuijsen, inmiddels ruim de pensioengerechtigde leeftijd voorbij, leerde het vak van scheepstekenaar in de praktijk bij de NDSM. Van zijn viertiende tot zevenentwintigste werden hem de fijne kneepjes van het vak bijgebracht en zijn inzicht en enthousiasme zorgde ervoor dat hij aan de bouw van de eerste onderzeeër mocht meewerken. Ondanks zijn leeftijd en wat lichamelijke ongemakken is Rinus thuis, in de tot scheepswerf omgebouwde slaapkamer, aan de slag met het bouwen van schepen. Alleen kleiner dan vroeger.

Geen bouwtekeningen
Na het gereedkomen van de RMS Titanic las Rinus in het magazine van de Vereniging Historisch Purmerend een artikel van Piet Jonker (redacteur en fotograaf weidevenner.nl) over de Willem Eggerts en dacht ‘dat is een mooi schip en het komt ook nog uit Purmerend.’ Bouwtekeningen waren echter niet te vinden, dus moest Rinus zelf een compleet nieuwe tekening maken. Zijn kennis van vroeger kwam goed van pas en zo kwam er een spantenplan, en de afmetingen van de vele zeilen werden overgenomen en uitgerekend van een kleine foto. In totaal zit er ongeveer vijftienhonderd uur werk in het model.

Op de kaart
De bark Willem Eggerts, met een lengte van een kleine tachtig meter (bijna de lengte van een voetbalveld) kon vanwege de afmeting niet naar Purmerend komen, maar de officiële thuishaven was wel Purmerend. Rederij en houthandel Brantjes heeft de ijzeren bark in 1885 laten bouwen en in 1910 verkocht. Vijfentwintig jaar lang heeft het schip, met de naam Purmerend in grote letters op de achtersteven, in vele buitenlandse havens veel belangstelling gehad en deze stad (toen al) ‘op de kaart gezet’.

Slot Purmersteijn
In het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt is een prachtige maquette te zien van Slot Purmersteijn, gebouwd tussen 1410 en 1413 door Willem Eggert. Ook deze maquette is een werkstuk van Rinus Egthuijsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *