Willem Eggert terug op een paasei

14/04/2019

Kunstenares Sylvia Schrama

Het was zaterdag 13 april druk in de Lutherse Kerk in de Hoogstraat. Na de openingsact van de Purmerendse illusionist David Nathan volgde een presentatie op het gebied van mode, fashion en beauty met muzikale omlijsting van onder andere zangeres Gillyan Niesen. Naast de dames en heren die in de schijnwerpers stonden, stalen de kleintjes natuurlijk de show. Op de Koemarkt kon iedereen kennis maken met streekproducten, vanaf de Kaasmarkt startten wandeltochten en in het Eggert Winkelcentrum leefden de kinderen zich uit met knippen, plakken en schilderen van paaseieren. Kunstenares Sylvia Schrama beschilderde een reuze paasei met een portret van Willem Eggert.

Het winkelcentrum is vernoemd naar Willem Eggert, een edelman, schepen en bankier van Amsterdam. Hij woonde in Amsterdam en stelde een deel van zijn boomgaard beschikbaar voor de bouw van de Nieuwe Kerk. In november 1410 werd hij benoemd tot Heer van Purmerend en bouwde Slot Purmersteijn. Na zijn overlijden in 1417 is Eggert begraven in de voor hem gebouwde Eggertkapel in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

WECC
Een groot deel van de binnenstad was gesloopt, toen in 1976 de eerste paal de grond in ging voor, zoals het genoemd werd, het Willem Eggert City Centre. Er waren ongeveer acht jaar van plannen, overleg en protesten aan vooraf gegaan, want lang niet alle Purmerenders waren het eens met de sloop van alle panden in het gebied tussen de Zuidersteeg en de Koestraat.

Bassie en Adriaan
Op 4 april 1979, tien jaar na de eerste plannen, opende burgemeester Van Burg het nieuwe winkelcentrum. De meeste Purmerenders lieten de officiële opening aan zich voorbij gaan, maar daarna stroomden de bezoekers binnen om een glimp op te vangen van Bassie en Adrieaan. Ook  Mrs. Slocombe, Miss Brahms en Captain Peacock, die speciaal uit Engeland waren overgekomen, moesten honderden handtekeningen uitdelen. Nu, 22 jaar later, was Willem Eggert weer even terug, op een paasei, dat wel.

zangeres Gillyan Niesen

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *