Werk aan het water in Fonteinenbuurt

09/11/2021

In de Fonteinenbuurt in Weidevenne wordt gewerkt langs de oever. Met een kraan wordt de beplanting deels verwijderd. Sommige bewoners vroegen zich af wat er gaat gebeuren. Komen er vissteigers, aanlegplekken voor bootjes, parkeerplekken, boothellingen, hondenuitlaatstroken of waterterrassen? Na het weghalen van het groen wordt verder gegraven en komen er grote stenen gleuven tevoorschijn. Niet iedereen weet wat er onder de grond verborgen is, maar de werklieden geven uitleg. Het betreft onderhoud aan de wadi’s.

Bij wadi’s denk je aan kleine slootjes in dorpjes in Indië en niet direct aan Weidevenne in Purmerend, maar het is toch echt waar. Een wadi is een groene greppel in een stedelijk gebied, bedoelt om wateroverlast en droogte te voorkomen. Het van origine Arabische woord is in het Nederlands een afkorting van Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Het bergt en zuivert regenwater, waarna het water infiltreert in de ondergrond en via een overloop vertraagd wordt afgevoerd naar oppervlaktewater.

Onderhoud
Bij een moderne wadi in stedelijke gebieden wordt regenwater niet door regenpijpen putten en riolering afgevoerd naar een rioolzuiveringsinstallatie, maar via de straat naar een wadi, waardoor tevens het grondwater wordt aangevuld. Het systeem is zo ontworpen dat overlast door hevige regenval bijna onmogelijk is. Dat maakt het zeer klimaatbestendig, maar om het systeem goed werkend te houden is onderhoud nodig, en dat is wat er nu gebeurd.

Enthousiast
Bij de bouw van Weidevenne koos de gemeente voor dit systeem, voornamelijk omdat het duurzaam is. Uit onderzoek blijkt dat de investeringen voor de aanleg hoger waren dan traditionele afwatering, maar die worden op de lange termijn terugverdiend en mogelijk zelfs goedkoper. Uit een gemeentelijk onderzoek en enquête blijkt ook dat bewoners enthousiast zijn over de wadi’s. “Ze ervaren het echt als een duurzaam systeem, ook omdat het extra groen biedt in de wijk.”

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *