Weidevenne weer stukje groener geworden

29/11/2020

Eik Marquise

Kop West groeit met de dag. De meeste bouwwegen zijn bestraat, er zijn ondergrondse afvalvoorzieningen en op veel plekken wordt het steeds groener. Naast de vele geveltuintjes, die bewoners zelf aanleggen, komen er steeds meer vakken met struiken en planten in het straatbeeld en ook het aantal bomen groeit gestaag. Op 29 januari 2020 werden de eerste veertig bomen geplant op Kop West en op vrijdag 27 november gingen de groenmannen en kraanmachinist opnieuw aan de slag met het planten van bomen.

Als eerste was Ponte Vecchio (Marquise) aan de beurt. Een groencommissie (bewoners) zorgt zelf voor de plantvakken en daar zijn nu drie mooie grote eiken bijgekomen. Daarna werden een Carpinus, Betula en Pinus geplant aan Wales (tegenover heel Europa), waarna de Voorbuurt (Stadstuinen) een stukje groener werd met een Gledistia.

Bomenplan
Het boomgebeuren is een uitvloeisel van het door de gemeente vastgestelde Bomenplan. In een Boomspecial (uitgave Gemeente Purmerend) legt wethouder Eveline Tijmstra uit hoe en waarom bomen worden geplant.
,,Vroeger plaatsten we bomen vooral in het straatwerk. In de oudere wijken van Purmerend zie je dat nog veel terug. Ook zie je de stoep dan vaak naar boven komen, door de wortels van de bomen. Tegenwoordig doen we dat anders. In Weidevenne, de jongste wijk van Purmerend, zie je de bomen vooral in groenzones staan: in plantvakken of in het gras. Dat zie je ook in Kop West. Bomen hebben namelijk ruimte nodig en zuurstof in de bodem om gezond oud te kunnen worden. En er zijn nog meer natuurlijke processen die beter werken als er genoeg ruimte is en de bomen niet in verharde grond staan. De bladeren vallen van de bomen, dit verteert en wordt door regenwormen en pissebedden omgewoeld en zorgen bacteriën en schimmels ervoor dat de voedingstoffen beschikbaar komen voor de boom. Een proces dat nauwelijks plaatsvindt in verharde grond. En die bacteriën en schimmels zijn juist zo belangrijk, om de wortels van de juiste voeding te voorzien. In Weidevenne staan ook dennen, hulsten, coniferen en sparren: wintergroene bomen waar onder andere uilen graag in verblijven. We planten ze op plekken waar dat kan, in ruime en diepe plantvakken.”

Weidevenne, met name Kop West, is weer een stukje groener geworden.

Voorbuurt

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *