Weidevenne en Centrum, paradijs voor inbrekers

29/03/2011

 

Burgemeester Don Bijl bedankt Evert Jansen

Op maandagavond 28 maart 2011 bleek tijdens de voorlichtingsbijeenkomst over inbraakpreventie dat veel bewoners zich niet bewust zijn van de gevaren van woninginbraak. De foto’s die ex-inbreker Evert Jansen eerder die dag maakte, lieten duidelijk zien dat overal ramen en deuren open staan. Het is een paradijs voor inbrekers. Opvallend was ook dat Evert door niemand werd aangesproken toen hij in de wijk rondliep en foto’s maakte. Er is blijkbaar weinig sociale controle.

De bijeenkomst in de raadszaal van het stadhuis was georganiseerd door de gemeente, in samenwerking met de Politie Zaanstreek-Waterland en andere instellingen. Burgemeester Don Bijl, ooit zelf slachtoffer van woninginbraak, kon uit eigen ervaring vertellen wat de impact hiervan is op je persoonlijke  leven. Het gevoel dat iemand in je huis is geweest en aan je spullen heeft gezeten is heel beangstigend. Een ander vertelde 33 jaar na een inbraak nog steeds ’s avonds de gordijnen dicht en licht aan doen. Het aantal woninginbraken in Purmerend stijgt nog steeds. In 2009 waren er 278 inbraken, in 2010 waren het er 327. Een behoorlijke stijging van 17%. Het stelen van sieraden staat op nummer 1, gevolgd door computers en geld. Het is een fabeltje om te denken dat als je iets duidelijk in het zicht neerzet, inbrekers verder niet gaan zoeken. Dat maakt het alleen maar uitnodigend en makkelijk om nog meer te stelen.

TomTom

Op deze avond gaf de politie een aantal tips om inbraak te voorkomen. Veel hiervan zijn vanzelfsprekend, maar wist u dat vrijwel iedereen het huisadres in zijn TomTom heeft geprogrammeerd? Deze apparatuur wordt vaak gestolen en het is voor de dief dan natuurlijk een eitje om bij u thuis te gaan kijken. Als het apparaat wordt gestolen in Amsterdam en het huisadres is in Purmerend weet de dief meteen dat u niet thuis bent.

Ex-inbreker vertelt

Het was muisstil in de raadszaal toen ex-inbreker Evert Jansen zijn zeer persoonlijke verhaal vertelde over bedrog, verslaving en inbreken. Evert was ’s middags door Weidevenne en het Centrum gelopen om, als inbreker, te beoordelen waar makkelijk kon worden ingebroken. En dat was onthutsend! Bewoners die ramen en deuren open laten, sleutels in het slot en fietsen staan buiten met de huissleutel aan het slot. Schuurdeuren staan open met brommers en fietsen voor het grijpen. De sleutels zitten gewoon in het slot. Hoe gemakkelijk kun je het inbrekers maken? Ook de klikobak is een geliefd object om over een schutting te klimmen of de buit mee te slepen, terwijl je de bak eenvoudig kunt vastzetten met een ketting. Evert toonde de foto’s die hij had gemaakt en liet door middel van een film zien hoe makkelijk het is om in te breken via een schutting en openstaand dakraam.

Nog een kans

Helaas was de opkomst erg klein, maar gelukkig kan iedereen nog komen kijken op de komende avonden die gehouden worden op 4 en 11 april van 19.30 – 22.00 uur in het stadhuis. Want het blijkt dat ook al hebben de meeste woningen in Weidevenne een ‘Politie Keurmerk Veilig Wonen’, dan houdt dit nog niet in dat er niet kan worden ingebroken. Vooral niet als de bewoners zelf hiervoor de gelegenheid geven. Deze avond helpt om bewoners zich hiervan bewust te maken.

Links: Daniel Steltenpool, projectleider woninginbraak, politie Zaanstreek Waterland met een collega

 

Op onderstaande websites staat meer informatie van deskundigen op het gebied van inbraakbeveiliging.

www.politiekeurmerk.nl, www.politie.nl ,www.osec.nl , www.srsbeveiliging.nl , www.wulfrank.nl

Foto’s: Piet Jonker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *