Weidevenne 25 jaar Deel 9

30/06/2022

Jan Kramer, voorheen hovenier bij de gemeente, weet van vrijwel elke boom in Purmerend de geschiedenis. Voor zijn werk kwam Jan overal in de wijken en zo zag hij ook Weidevenne geboren worden en groeien. Weidevenne is in 2021 nog de nieuwste wijk van Purmerend, maar per 1 januari 2022 ingehaald door Beemster. Reden om eens terug te kijken in de geschiedenis. Jan neemt ons in een aantal artikelen mee door 25 jaar Weidevenne. Deze keer: Van Purmerend naar Purmersteijn.

Weidevenne heeft sportief gezien een mooie geschiedenis. Als de eerste huizen in de nieuwe wijk gebouwd worden, ligt het plan voor de verhuizing van voetbalvereniging F.C. Purmerend al klaar. Tegen de A7 wordt een stuk grond geschikt gemaakt voor een nieuw complex. Het bestuur van de club is daar blij mee, want er moeten behoorlijke kosten gemaakt worden om het oude clubgebouw op De Koog op te knappen.

Boekje 75 jaar

Clubgebouw
De nieuwbouw in Weidevenne is gestart en in het jaar dat de vereniging haar 75-jarig bestaan viert, wordt ook het nieuwe complex in Weidevenne op 9 juni 2001 in gebruik genomen. Er staat nu een clubgebouw dat als visitekaartje kan dienen voor de gemeente Purmerend. Voor het 75-jarig bestaan en verhuizing naar Sportpark Weidevenne aan de Savannestraat wordt een speciaal boekje uitgegeven. F.C. Purmerend is echter niet de eerste vereniging die haar sportveld heeft in Weidevenne. V.P.V. Purmersteijn heeft daar decennialang een sportveld liggen. Vele Purmerenders kunnen zich dat ongetwijfeld goed herinneren.

Nieuwe naam
Begin 1900 is het voetbal in opmars door het hele land en ook in Purmerend. Een groep Purmerenders richt op 5 mei 1907 in het etablissement van mevr. Paschier, later café Bakker, een voetbalvereniging op. Eerst wordt op ‘vriendschappelijke’ wijze voetbal bedreven, later als het serieus wordt gaan ze in competitieverband door. Er wordt ruimte gezocht om een balletje te trappen, maar daarvoor moet er buiten de stad worden gezocht. Vooral de Beemster bij de Zuiddijk is een plek waar in het prille begin gevoetbald wordt en het gaat er niet altijd zachtzinnig aan toe. Er moet een naam komen en uiteindelijk wordt het Purmersteijn.

Café Bakker

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.