Weidevenne 25 jaar. Deel 7

29/03/2022

Jan Kramer

Jan Kramer, voorheen hovenier bij de gemeente, weet van vrijwel elke boom in Purmerend de geschiedenis. Voor zijn werk kwam Jan overal in de wijken en zo zag hij ook Weidevenne geboren worden en groeien. Weidevenne is in 2021 nog de nieuwste wijk van Purmerend, maar per 1 januari 2022 ingehaald door Beemster. Reden om eens terug te kijken in de geschiedenis. Jan neemt ons in een aantal artikelen mee door 25 jaar Weidevenne. Deze keer het vervolg op de bouw van de Melkwegbrug.

Terwijl de funderingen voor de brug met precisie worden aangelegd, gaat aan beide zijden van het kanaal gaat het werk bij Volker Staal in Rotterdam ook door en krijgt de brug vorm. Zorgvuldig worden de grote delen gemaakt en aan elkaar gelast. Redactieleden van weidevenner.nl nemen daar een kijkje, waardoor heel Purmerend de vorderingen kan volgen. De brug is alleen voor fietsers en voetgangers en wordt 12 meter hoog, dat is net zo hoog als de Mandelabrug. De boog heeft honderddertig treden, goed voor de conditie.

Afgesloten
Het bedrijf heeft al meerdere vergelijkbare projecten gemaakt en ervaring is ruimschoots aanwezig. De brugdelen worden vanuit Rotterdam naar Purmerend gebracht. Een bijzonder transport over water en het trekt veel kijkers langs de waterkant. Langzaam maar zeker worden de vormen van de brug duidelijk. Steeds grotere pontons en kranen komen de plek bezoeken en het kanaal is wekenlang volledig afgesloten voor de scheepvaart. Overigens niets nieuws, want vanuit het verleden is men wel gewend dat er grote pontons door het Noordhollands Kanaal varen voor werkzaamheden aan bruggen en sluizen.

Gevaarlijk dier
Het enorme gevaarte ligt, lijkend op een gevaarlijk dier, aan de waterkant te wachten. Naast de bouw van de brug worden voorbereidingen getroffen voor de herontwikkeling van het Tramplein met een nieuw busstation en aan de overzijde van het kanaal Heel Europa. Het heeft heel lang geduurd voordat duidelijk was hoe Kop West er uit moest gaan zien. Langs de Neckerstraat is een groot deel van de woningen gesloopt en kon men de eerste bouwwerkzaamheden zien, maar toch zijn de bouwers en ontwikkelaars tot vandaag de dag nog niet klaar in het laatste stukje Weidevenne.

Wordt vervolgd        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.