Weidevenne 25 jaar Deel 10

03/07/2022

Van Purmerend naar Purmersteijn deel 2.
Dat het populair is om te voetballen blijkt wel uit het feit dat er meerdere verenigingen opgericht worden. Toch geeft de populariteit ook problemen, want een voetbalveld maak je niet zomaar. De creativiteit van de voetballers is echter groot en er wordt op de gekste plekken een balletje getrapt. Voor Purmersteijn komt de oplossing door een stuk grond te huren van veehandelaar C. van der Velden MZ. in de Nekkerpolder met de mooie naam De Elba.

Over de Sluis
Het echte verenigingswerk begint, maar al gauw wordt dit terrein  te klein. Er wordt door het bestuur uitgekeken naar een beter onderkomen en uiteindelijk lukt dat. Purmersteijn huurt vanaf het seizoen 1913-1914 een stuk land van de familie Jonk achter het café De Drie Zwanen (links over de sluisbrug naar de Hazepolder. Een groot deel van deze plek is niet bebouwd en er is volop ruimte  om te parkeren. De mooiste periode van Purmersteijn breekt hier aan. Het veld ‘Over de Sluis’ wordt na de Tweede Wereldoorlog een plek waar veel belangstelling voor is, vooral op zondag. Het gaat steeds beter en het ene kampioenschap na de andere volgt.

Over de Sluis

Cees de Wolf
Op de luchtopname zijn de contouren van het veld nog te zien, maar langzaam verandert deze plek van voetbalveld naar parkeerplaats Tussen 1960 en 1965 speelt Purmersteijn in de hoogste amateurafdeling van de K.N.V.B. en in 1964 wordt het zelfs kampioen in de 1e klasse A, met als toetje de strijd om het Nederlands kampioenschap. Het grote bezoekersaantal, drie tot vierduizend bij een thuiswedstrijd, zorgt op zondag voor leegloop in de stad en verkeersproblemen bij de Sluisbrug. Grote namen van die tijd zijn onder andere Teun Prins, IJs Edel, Rein van Lier en Cees de Wolf. Op 7 december 1966 scoort De Wolf in de mistwedstrijd tegen Liverpool in de derde minuut het eerste doelpunt voor Ajax.

Geschiedenis
De club verhuist naar De Dop in de Overwhere en het roemruchte voetbalveld, waar ook regelmatig sportwedstrijden en andere evenementen worden gehouden, raakt in verval. Voor Purmersteijn breekt een mindere tijd aan vanwege degradatie. De voetbalclub en het terrein ‘Over de Sluis’ zijn  echter een mooi stukje geschiedenis van het latere Weidevenne.   

Sportwedstrijden

Onderhoud terrein

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.