Weidevenne 25 jaar (6)

16/03/2022

Jan Kramer

Jan Kramer, voorheen hovenier bij de gemeente, weet van vrijwel elke boom in Purmerend de geschiedenis. Voor zijn werk kwam Jan overal in de wijken en zo zag hij ook Weidevenne geboren worden en groeien. Weidevenne is in 2021 nog de nieuwste wijk van Purmerend, maar is per 1 januari 2022 ingehaald door Beemster. Een leuke reden om eens terug te kijken in de geschiedenis. Jan neemt ons in een aantal artikelen mee door 25 jaar Weidevenne.

Het pontje van de Boer verdwijnt uit beeld en het Barrièrehuisje wordt rond 1960 gesloopt. Restanten van de aanlegsteiger en het huisje blijven daar nog jaren liggen. Er is geen oversteek meer en veertig jaar later komt het idee om op die plek weer een verbinding te maken. Het wordt een brug die de gemoederen van Purmerenders lang blijft bezighouden. Is het niet de prijs dan wel het model waar over gesproken wordt.

Mooi uitzicht
In 2006 komt een definitief besluit voor de bouw van een brug, speciaal voor het langzaam verkeer. Uiteindelijk begint men vijf jaar later pas met de bouw van de brug. Het ontwerp is bijzonder en best wel afwijkend voor het gewone Purmerend, maar dat wil niet zeggen dat het niet mooi is, integendeel het is een prachtig geheel met vooral de hoge brug met een mooi uitzicht geeft over de stad en het kanaal. Maar liefst twaalf meter hoog klimmen voor het hoogste punt en bovenop even uitrusten om vervolgens de afdaling naar Weidevenne te maken.  

Kappen
Een grote onderneming gaat van start met als uitdaging de twaalf meter hoge Melkwegbrug. De eerste voorbereidingen zijn met kappen van de Platanen op het Tramplein en de Populieren op de Kanaaldijk. Nog geen Heel Europa, al zal het niet lang meer want al snel wordt een start gemaakt met de bouw van de (dan) hoogste flat van Purmerend.

Ook eik moet weg
Korte tijd later moet ook het Tramplein eraan geloven. Het oude NACO station wordt als eerste gesloopt en dan kan het nieuwe Tramplein worden aangelegd. Ook de geschonken eikenboom  moet weg en krijgt een nieuwe plek bij de Postbrug tegen de Stadsgracht. Uiteraard zijn er veel fotograven die alles op de voet volgen. Ook maak ik zelf honderden foto’s van de bouw en dat levert mooie plaatjes op. Het gaat zo snel dat je bijna vergeet hoe het tien jaar geleden was.

Wordt vervolgd.

Fundering brug

Werkzaamheden brug

 

1 comment

  1. Lorenzo schreef:

    Leuk artikel maar sorry, die brug was, is en blijft lelijk en te duur. De architect heeft de plank volledig misgeslagen. Dit nog los van het feit dat een groot aantal treden te klein is en je dus bijzonder voorzichtig moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *