Wees alert op vrachtwagens in het verkeer

27/03/2015

20150326_115008Donderdag 26 maart was het zover. Op initiatief van verkeersouder Ulric Breusers en in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland kreeg groep 7 van obs De Nieuwe Wereld (DNW) aan de Yellowstone 11 les over de “dode hoek”.

In een kort gesprekje voorafgaand aan de les vertelt Jens, leerling van groep 7, dat hij samen met Roan een rol heeft mogen spelen in een film van Veilig Verkeer Nederland. Verkeersveiligheid heeft duidelijk de aandacht bij de leerlingen van de DNW, zoals later in de les ook te merken is.
Wim van der Moolen van Veilig Verkeer Nederland:” Wij geven deze lessen in samenwerking met diverse transportbedrijven, die beurtelings een vrachtwagen met chauffeur ter beschikking stellen voor de lessen. Vandaag is dit een vrachtwagen van vervoerbedrijf UPS met chauffeur Eric van der Heijden.

De les bestaat uit een stukje theorie, een film waarin situaties met vrachtwagens en fietsers te 20150326_115050zien zijn met aansluitend een quiz, waar de leerlingen zelfs een prijs mee kunnen winnen. Daarna volgt het ervaringswerk: elke leerling mag in de cabine van de vrachtwagen plaatsnemen om zo zelf te ervaren wat een chauffeur kan zien vanaf zijn hoge plek van maar liefst 4 meter. En nog belangrijker: wat hij niet kan zien!”

Aandachtspunten uit de les
Waarom is het belangrijk om te weten wat de vrachtwagenchauffeur (niet) kan zien?
Omdat je overreden kunt worden als je naast een vrachtwagen rijdt op je fiets. Een vrachtwagenchauffeur kan namelijk een groot deel naast zich en voor zich niet zien door de “dode hoek”.

Daarom zijn er tweevuverkeeristregels voor fietsers en voor voetgangers:
1. Blijf altijd rechts en ruim achter de vrachtwagen.
2. Houd minstens drie meter afstand.

Wist je dat?
Per jaar 20 kinderen overlijden door verkeersongelukken?
Jaarlijks 420 kinderen in het ziekenhuis belanden door een ongeval in het verkeer?
Een kleine vrachtwagen ca. 8 m lang is met een leeg gewicht van ca. 8 ton?
Een vrachtwagen 5 spiegels heeft en soms een zesde (dodehoekspiegel)?
Er tegenwoordig ook camera’s met een monitor op het dashboard zijn om de “dode hoek” te verkleinen?
Een vrachtwagen ruim een meter uitzwenkt als hij de bocht om gaat?
Er een grote “dode hoek” is wanneer de vrachtwagen rechtsaf gaat?

DSCN2037Verkeersouders
De verkeerssituatie en veiligheid rondom de school is een vast aandachtspunt van verkeersouder Ulric Breusers van obs De Nieuwe Wereld. Recent werd hierover een enquête gehouden onder de ouders. Aan de hand van de uitkomsten zullen eventuele acties volgen.

Ulric: “ik adviseer iedere school minimaal een verkeersouder aan te stellen. Iedere ouder van een basisschool kan zich aanmelden. Het kost niks om je aan te sluiten en dit komt de school, de leerlingen, de ouders en uiteindelijk ook de verkeersveiligheid zeker ten goede.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *