Weekend van de Begraafplaats

23/05/2019

Veel mensen lopen, fietsen of rijden er langs, maar weten niet dat aan het einde van de Nieuwstraat (tegenover voorheen ’t Lammetje) een mooi oud kerkhof is gelegen. Er werd sinds 1644 begraven en veel Purmerenders, die de stad gemaakt hebben zoals het nu is, vonden daar hun laatste rustplaats. In het kader van het landelijk initiatief ‘Weekend van de Begraafplaats’ is ook deze begraafplaats op zaterdag 25 mei geopend. Iedereen is dan welkom om een kijkje te komen nemen en te genieten van deze rust uitstralende plek.
Er wordt sinds 1960 niet meer begraven, maar een groep vrijwilligers trekt zich vanaf 2001 het lot aan van deze dodenakker en doen er alles aan om deze plek zolang mogelijk voor de toekomst te bewaren. De oude graven worden opgeknapt en onderhouden, evenals de natuurlijke omgeving. Zij krijgen hierbij de steun van de Gemeente Purmerend. Over veel van de graven is een interessant verhaal te vertellen en dat doen de vrijwilligers dan ook graag.

Rondleiding
De Oude Begraafplaats is op zaterdag 25 mei geopend van 10:00 tot 16:00. Er is die dag een kleine expositie van foto’s en ander materiaal over de begraafplaats, zijn bewoners en de historie. Er wordt een gratis rondleiding gegeven van 11:00 tot 12:00 uur en er zijn vrijwilligers aanwezig die vertellen over het restauratie- en schilderwerk.

Donateurs
Steun van donateurs is zeer welkom. Donaties kunnen worden overgemaakt op rekening nummer: NL87 INGB 0008 0044 46 t.n.v. Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend, Standaardmolen 34 1444 GT Purmerend. Voor meer informatie: www.oudebegraafplaatspurmerend.nlof mail: info@oudebegraafplaatspurmerend.nl.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *