Wandelen en fietsen met Gilde Purmerend

23/07/2021

Zaterdag 24 juli start een Vrijheidswandeling langs markante oorlogspunten in de stad. Zondag 25 juli kan er weer gefietst worden en nieuw is de Kunst en Poëziewandeling op zaterdag 31 juli. Alle activiteiten kosten € 4,00 en starten bij de Museumwinkel aan de Peperstraat. Aanmelden kan via telefoon 0299 207022, of per mail via wandelingen@purmerendsmuseum.nl.  De tochten starten om 13.30 uur. Gidsen bij de wandeltochten zijn Henk Meines, Dick Blokker, Hannij Does en Peter de Paepe.  Gidsen bij de fietstocht zijn Gerard Wegman en Theo Brand

Vrijheidswandeling
Bezocht wordt het monument op de Kaasmarkt met uitleg over de omgekomen Purmerenders. In de Peperstraat wijzen we aan het huis waar Meijer van der Sluis zat ondergedoken. Ook lopen we langs de plekken waar de gaarkeukens gevestigd waren en er is aandacht voor de verandering van namen als Julianastraat en Wilhelminalaan, die een tijdlang als Stationsstraat en Verlengde Stationsstraat door het leven gingen. Passeren de oude begraafplaats en vertellen het verhaal van Johannes Kolijn, hij werd zonder pardon op 4 aug. 1944 in zijn deuropening doodgeschoten door leden van de Silbertanne Aktion, hij was een belastingontduiking van een NSB’er op het spoor. Verder aandacht voor de Stolpersteine voor de Rusthoeve van mevr. Jeanette Heihmans en nog veel meer verhalen over wat er allemaal in de oorlog heeft afgespeeld. De tocht duurt ca. 1½ uur, opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag voor 15.30 uur bij de winkel.

Fietstocht
We rijden richting de Melkwegbrug. In het eerste deel van de tocht geven we een indruk van de planologie en van de variëteit aan bouwstijlen in de nieuwe wijk Weidevenne. Langs het Noord-Hollands Kanaal rijden we vervolgens naar Ilpendam, door het Ilperveld naar Den Ilp en daar slaan we rechtsaf naar Purmerland. Vervolgens gaan we via het Wormerpad en de Wormerdijk terug naar Purmerend.  
De afstand is ongeveer 26 kilometer. Opgeven uiterlijk zaterdag voor 15.30 uur bij de museumwinkel. Kinderen gaan gratis mee.

Kunst en Poëziewandeling
Deze nieuwe wandeling is gebaseerd op de Kunstwerken en enkele andere bijzondere objecten of panden in de stad. De gidsen geven uitleg over de toedracht van de beelden en de ontwerpers. Zo lopen we langs de Purmaryn en zien daar in brons Aarde en water van Nic Jonk (uit Grootschermer). En op de gevel in glas De toneelspeler van Frank Roosen (uit de Beemster). Heel bijzonder is dat onze gids Hannij Does bij ieder bepalend beeld een zelfgemaakt gedicht zal voordragen. De tocht duurt ca. 1½ uur. Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag voor 15.30 uur bij de winkel.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *