Vrijheidswandeling en fietstocht met Gilde Purmerend

24/06/2021

Vorig jaar zijn veel van de 75 jaar Vrijheidsactiviteiten van Het Gilde vanwege Coronamaatregelen niet doorgegaan. Het Gilde pakt nu de draad weer op en biedt zaterdag 26 juni een wandeling aan langs markante oorlogspunten in de stad. Vanuit de museumwinkel gaat de Vrijheidswandeling naar het monument aan de gevel van het oude stadhuis aan de Kaasmarkt, waar uitleg wordt gegeven over de omgekomen Purmerenders. In de Peperstraat wordt stilgestaan bij het huis waar Meijer van der Sluis zat ondergedoken.

Verder gaat de wandeling langs de plekken waar de gaarkeukens gevestigd waren en er is aandacht voor de verandering van namen als Julianastraat en Wilhelminalaan, die een tijdlang als Stationsstraat en Verlengde Stationsstraat door het leven gingen. Bij de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat vertellen de gidsen het verhaal over Johannes Kolijn, hij werd zonder pardon op 4 augustus 1944 in de deuropening van zijn woning doodgeschoten door leden van de Silbertanne Aktion, omdat hij een belastingontduiking van een NSB’er op het spoor was. Verder is er aandacht voor de Stolpersteine van mevr. Jeanette Heihmans bij de Rusthoeve en nog veel meer verhalen over wat er zich allemaal in de oorlog in Purmerend heeft afgespeeld.

De tocht duurt ca. 1½ uur. Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35.  Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag voor 15.30 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via wandelingen@purmerendsmuseum.nl  In verband met de 1,5 meter regel 8 personen per gids met een maximum van 16 personen. Gidsen van dienst: Henk Meines en Dick Blokker.

Fietsen
Wie liever de fiets pakt kan mee met de Gilde Fietstocht met historische en landschappelijke aspecten op zondag 27 juni. Deze tocht begint bij de museumwinkel om 13.30 uur en gaat in noordelijke richting langs de Beemsterringvaart, dan naar Hobrede en vervolgens via Oosthuizen, en Etersheim (met het Dik Trommuseum) naar de IJsselmeerdijk. Dan langs het diepste punt van Noord-Holland, rechtdoor tot in Edam langs het historische Joodse kerkhof en via de Purmerringvaart naar Kwadijk, tot de Beemsterringvaart en langs dit water terug naar Purmerend. De tocht is ongeveer 35 km lang.  

Gidsen van dienst Hanny en Koos. Opgeven uiterlijk zaterdag voor 15.30 uur bij de museumwinkel of tel:0299-207222.  Deelname €4,00 per persoon. Kinderen gaan gratis mee.

 

 

 

 

 

 

 

1 comment

  1. Elly de haan schreef:

    Ik heb meegedaan met mijn dochter, heerlijke middag gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.