Vragen over de Melkwegbrug

14/05/2021

Vrijwel alle bewoners van Weidevenne hebben wel eens voor de gesloten bomen van de Melkwegbrug gestaan. Het is een brug en er moeten regelmatig boten door, wat voor fietsers en (de meeste) voetgangers betekent dat ze even moeten wachten. Helaas treedt er ook regelmatig een storing op, waardoor de bomen niet meer opengaan en wandelaars ‘over de boog’ gaan en ongeduldige fietsers onder de bomen door kruipen. T. C. (Timo) Roeleveld, raadslid voor de VVD in Purmerend stelde technische vragen over de veiligheid van de brug.

Uit de antwoorden blijkt dat de storingen door de brugwachter worden gemeld en gemeentelijke monteurs en beheerder gaan dan ter plaatste om de storing te verhelpen. Als dat niet lukt wordt de onderhoudspartij ingeschakeld en die moet binnen een uur ter plaatse zijn. De brug voldoet aan de veiligheidsnormen en hoeft niet te voldoen aan de  aanbevelingen uit het rapport van de Onderzoeksraad voor veiligheid uit 2019 naar op afstand bedienbare bruggen, omdat het geen hefbrug is maar een draaibrug die ten alle tijden horizontaal blijft. De aanbevolen opstelling voor camera’s is ook niet van toepassing omdat die er al waren en er zelfs een extra draaibare camera aanwezig is. 

Brugwachten
Het is mogelijk dat iemand het rode licht en geluidssignaal negeert en onder de bomen doorkruipt en zo op het draaibare gedeelte terecht komt. Dat is niet te voorkomen, maar de brugwachten kijkt via de camera mee en opent de brug pas als hij de situatie veilig acht.
Er is in januari een Veiligheidscan uitgevoerd voor de Melkwegbrug in samenwerking met Prorail, waar de gemeente de brugwachters van inhuurt. Er zijn bij die scan geen verhoogde risico’s naar voren gekomen. Ook alle andere bruggen in Purmerend worden regelmatig gescand en daarbij bleek dat bij de Wheermolenbrug en Beemsterbrug verbeteringen nodig waren, en die zijn inmiddels uitgevoerd.  

Puzzel
Het omrijden bij een storing was afgelopen tijd een soort fietspuzzeltocht door Kop West door het geregeld afsluiten van het fietspad tussen Sluisbrug en Melkwegbrug. Het eerste gedeelte is echter een mooi en veilig fiets- en wandelpad geworden en het andere gedeelte wordt later aangepakt. Dan is het wel hopen dat er geen storingen aan de brug meer zijn, want omrijden via de Sluisbrug blijft onveilig, het is de enige brug in Purmerend zonder vrijliggende fietspaden

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *