Vluchtelingen in Purmerend

01/10/2015

fam weisz +

Térezia, Michel en Mihály Weisz

In 1956 kwam de Hongaarse bevolking in opstand tegen het Stalinistische bewind en dertien dagen later viel het Russische leger met tanks het land binnen. De opstand werd hard en meedogenloos neergeslagen. Veel Nederlanders, de tweede wereldoorlog nog vers in het geheugen, hoorden via de radio hoe wanhopig om hulp werd gesmeekt. Meer dan 150.000 Hongaren sloegen op de vlucht en twee van hen werden opgevangen in Purmerend.

Samen met zijn vrouw Térezia vertrok Mihály Weisz lopend naar een ziekenhuis aan de Oostenrijkse grens. Daarna per trein naar Nederland waar ze met drieduizend andere vluchtelingen een slaapplaats kregen in de Jaarbeurs in Utrecht. Na een paar weken verblijf in een bungalowpark kwamen ze terecht in hotel Van der Mey op de Koemarkt. Bij het eerste kopje koffie kreeg Mihály ook een overall aangeboden, want er moest natuurlijk wel worden gewerkt.

kinderen door raam

Kinderen kijken nieuwsgierig door het raam

Vriendelijk
Op zaterdagmiddag 18 mei 1957 werden ze naar de Hazepolder gebracht, waar buurtbewoners al stonden te wachten. Het was als een lopend vuurtje door de buurt gegaan dat er vluchtelingen naar de Hazepolder zouden komen en iedereen wilde wel eens zien hoe die mensen er in het echt uitzagen. Het bleken heel gewone en vriendelijke mensen te zijn, die totaal overdonderd waren van alles wat er met hen gebeurde. Een speciale commissie had gezorgd voor een complete meubilering, van meubels tot deegroller en van beddengoed tot stofzuiger. Aardappelen, vlees en groenten voor de volgende dag stonden klaar, en er ontbrak werkelijk niets. Café De Drie Zwanen serveerde gratis koffie met gebak voor alle aanwezigen. Toen duidelijk werd dat er gezinsuitbreiding op komst was kregen ze ook nog een compleet kinderbedje aangeboden.

Taal
De taal gaf problemen, maar mede door het geduld van ‘Jan de bakker’ en kruideniers Spruit en Oortwijn leerde Teri snel. Andere klanten lieten haar meestal voorgaan, zodat ze konden meeluisteren, maar toen Willem Zijp aan de deur kwam om de huur op te halen duurde het wel even voor Teri begreep wat hij kwam doen. Toen Teri vanwege de bevalling van zoon Michel in het ziekenhuis lag, kwam de burgemeester onverwacht op kraamvisite met een grote bos rozen en kleren voor de baby. De nota van het ziekenhuis, vijfentachtig gulden, lag op het nachtkastje en met een knipoog stak de burgemeester de rekening in zijn binnenzak. Als er iets nodig was werd het gezin geholpen door buren en in 1968 werd officieel het Nederlanderschap verkregen.De familie Weisz heeft zeventien jaar met veel plezier in de Hazepolder gewoond en is toen verhuisd naar de Overwhere. Mihály is in 2005 na een slopende ziekte overleden. Teri is nog steeds iedereen dankbaar voor alles wat er is gedaan om haar, Mihály en Michel een nieuw en veilig bestaan te geven in Purmerend.

Piet Jonker  Terugblik Het Gezinsblad

Overhandiging sleutel

Overhandiging sleutel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *