VISIT Beemster verrast medewerkers Dijklander Ziekenhuis

12/01/2021

In tegenstelling tot bij de eerste coronagolf merkte medewerkers van het Dijklander Ziekenhuis een afname van betrokkenheid vanuit de maatschappij. Om daar iets aan te doen zijn ze middels een projectgroep aan de slag gegaan om in deze drukke en zware tijd zelf iets te organiseren om de collega’s gezond en fit te houden en ze daarnaast ontspanning aan te bieden. Samen met VISIT Beemster en een aantal BeemSTERREN en sponsoren is het gelukt om het personeel te danken voor hun geleverde zorg en te verrassen met een goed gevuld pakket aan vouchers.

Het pakket bestond uit golfclinics bij Kavel II, wellness entrees bij Fort Resort Beemster, rondleidingen bij de Beemster musea, dorpswandelingen door Bezoekerscentrum Beemster, appels of peren bij Eerlijk & Heerlijk, VISIT Beemster Twizy huur, een verblijf van twee nachten in vakantiehuis Bij Kloeke, training door Fit bij Ies en Special Forces Experiences door Unlimited You.  

Tijdens het digitale Rad van Fortuin in het Dijklander Ziekenhuis, waaraan 250 medewerkers deelnamen, zijn onder andere deze vouchers verdeeld. 

Droogmakerij de Beemster
In het begin van de 17e eeuw zorgden hoge zeewaterstanden en wind in de gebieden ten noorden van Amsterdam voor afkalving van het veen. Tegelijkertijd was er behoefte aan goede landbouwgrond. In 1607 hakten de Staten van Holland de knoop door: Het Bamestrameer zou worden drooggelegd. Amsterdamse kooplieden zorgden voor de financiering en Jan Adriaansz. Leeghwater werd door de bedijkers aangetrokken om toezicht te houden, zoals op de bouw van 43 molens. De drooglegging werd in 1612 afgerond. Het gewonnen land lag 3,5 meter onder zeeniveau en bleek te bestaan uit vruchtbare klei. Dat werd verkaveld in een raster van vierkanten en weerspiegelde zo het 17e-eeuwse ideaal van de relatie tussen de mens en zijn leefomgeving: harmonie en symmetrie! De molens die de Beemster drooghielden, ruimden het veld voor gemalen. Ook de buitenhuizen van de rijke kooplieden zijn verdwenen. Gebleven zijn de stolpboerderijen, waarvan sommige stammen uit de tijd dat Beemster nog jong was.

Werelderfgoed
Vanwege de unieke verkaveling en het uitzonderlijke voorbeeld van een door de mens geschapen architectonisch ensemble en landschap, bekroonde de UNESCO in 1999 Droogmakerij de Beemster met het predicaat Werelderfgoed.

Bron: visitbeemster.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *