VHP Jaarprijs 2019 voor Klaas Kwadijk

15/11/2019

De Verenging Historisch Purmerend reikt ieder jaar een prijs uit aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt als het gaat om het verleden van Purmerend. Deze keer was het de 24e keer en ging de prijs naar Klaas Kwadijk. Nietsvermoedend kwam Klaas naar De Stallen voor een vergadering van de VHP en bij binnenkomst viel pas het kwartje. De aanwezigheid van bestuur, leden en fotografen maakte meteen duidelijk wat er aan de hand was. Klaas:reageerde met een bekende Cruijff uitdrukking: ”Je ziet het pas als je het door hebt, maar ik zie het pas als het te laat is.”

Voorzitter Tineke Abercrombie typeerde Klaas als een bescheiden man die zichzelf haast onzichtbaar maakt, maar die door velen wordt gezien en zeer gewaardeerd om wie hij is en wat hij doet. “Over een deel van de geschiedenis, met name de zorg voor ouderen in de stad, heb je twee boeken geschreven. Het eerste boek De geschiedenis van de Rusthoeve ging over de periode 1936-2011 en beschrijft het ontstaan van dat ouderencentrum. Het moest een alternatief zijn voor de armenhuizen in de omgeving en het proveniershuis aan de Gouw. Mooi is de opmerking die ik van je las dat het bijzonder is dat het gebouw tot op de dag van vandaag nog steeds dezelfde functie heeft. Het is niet gesloopt of gewijzigd in een kantoorbestemming: ’hier brandt ook ’s avonds het licht nog’.”

Tien Gemeenten
Het tweede boek van Klaas Kwadijk beschrijft een halve eeuw geschiedenis van ouderencentrum De Tien Gemeenten. Een huis waar aanvankelijk het geloof ook een rol speelde, maar waar zeker ook de wens bestond voor een woongemeenschap voor gelijkgezinden waar, indien nodig, hulp beschikbaar was. Tineke: “En zoals je als persoon bent, gaat het je om je naasten en beschrijf je ook de mensen in het gebouw; de bewoners en verzorgers. Beide boeken zijn waardevolle documenten en beschrijven voornamelijk de geschiedenis van de ouderenzorg in het snelgroeiende Purmerend, maar geven daarbij ook een beeld van de landelijke ontwikkelingen zoals de ontkerkelijking, de veranderingen in de zorg en het ontstaan van andere woonvormen.”

Klaas was ook zeer betrokken bij de plaatsing van de Struikelstenen voor Jaenette Heigmans en de familie Zwart die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Ook dit belangrijke deel van de geschiedenis van Purmerend is door hem onder de aandacht gebracht. Tineke: “Zeker met het oog op de viering van 75 jaar vrijheid, komend voorjaar, is het goed om te weten wat we precies vieren en wat vrijheid betekent! Jouw verschillende bijdragen aan het vertellen van de geschiedenis van de stad Purmerend (en er wordt aan nog meer gewerkt…) zijn reden voor het bestuur van VHP jou de VHP-Jaarprijs 2019 toe te kennen.

De redactie van weidevenner.nl feliciteert Klaas Kwadijk met deze eervolle prijs.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

1 comment

  1. Hedy de Wit- de Quack schreef:

    Deze prijs heeft Klaas zeker terecht verdient! Leuk om dit stukje te lezen. Klaas heeft zeker een hoop voor de ouderen gedaan. Ook voor zijn medewerkers was hij goed. Hij is echt een mensen mens. Altijd bezig voor Purmerend.
    Gefeliciteerd Klaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *