Vernielingen historische begraafplaats, ‘wie doet nou zoiets’?

07/02/2021

Klik op foto om miniview te bekijken

Aan het einde van de Nieuwstraat in Purmerend ligt de Oude Algemene Begraafplaats. Deze begraafplaats is gesticht in 1664 en is daarmee een van de oudste monumenten van Purmerend. Als Alex Vallentgoed, vrijwilliger en bestuurslid van de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend, vorige week de vanwege corona gesloten begraafplaats bezoekt, kan hij zijn ogen niet geloven en slaat de schrik hem om het hart. Van een groot aantal graven zijn de sierkettingen vernield, paaltjes omgetrapt en planten uit de grond getrokken.

Al twintig jaar zijn Jan Kramer en Alex Vallentgoed, bijgestaan door een groep enthousiaste vrijwilligers, bezig met het in kaart brengen van de ‘bewoners’ en het geven van rondleidingen. De afgelopen tien jaar zijn ze met ondersteuning van onder andere de gemeente en toenmalige wijkkerngroep bezig met het opknappen van de graven. Er staan ruim zeshonderd grafmonumenten en samen met de algemene graven hebben meer dan achttienhonderd Purmerenders hier een laatste rustplaats gevonden.

Geen respect
Alex steekt, in de miniview, zijn boosheid niet onder stoelen of banken. “Niet alleen zijn de kettingen vernield, ook meerdere ophangogen, die op een speciale manier zijn aangebracht, zijn afgebroken. Vele uren vrijwilligerswerk zijn hiermee tenietgedaan. Het raakt mij heel erg.” Ook Jan kan niet begrijpen hoe iemand zoiets kan doen.”Het gaat niet alleen om moedwillig dingen vernielen, waar vrijwilligers vele uren aan hebben gewerkt, ook het geen respect hebben voor de doden en hun nabestaanden is niet te begrijpen Wie doet nou zoiets.”

Aan de slag
Bij nadere inspectie blijkt het te gaan om zo’n dertig vernielde graven en zullen de reparatiekosten flink hoger zijn dan de eerst geraamde € 500,-. Inmiddels is er door Astrid Wildschut (via Facebook) een crowdfunding gestart en hartverwarmend om te zien hoeveel mensen doneren. De meeste kettingresten zijn inmiddels opgeruimd en zodra het weer en de coronamaatregelen het toelaten, gaan de vrijwilligers weer aan de slag.

Voor doneren: https://www.gofundme.com/f/oude-begraafplaats-purmerend

Alex Vallentgoed heeft een boek geschreven over de begraafplaats, waarin de bewoners ‘tot leven’ komen en een onverwacht kijkje wordt gegeven in de geschiedenis van de begraafplaats en de Purmerenders die er zijn begraven. Het boek, De Mummie van Purmerend, is te koop in de plaatselijke boekwinkels en bij Alex. Wellicht een aanrader voor de veroorzaker(s) van de vernielingen, want hoewel het hem tot in het diepst van zijn hart heeft getroffen en hij zich inhoudt om zijn ware gevoelens te uiten, mag de schuldige zich bij  Alex melden voor een goed gesprek. 

Informatie
Dit mooie, soms vergeten, plekje in het centrum van Purmerend (tegenover parkeerterrein Schapenmarkt) is na de corona maatregelen hopelijk weer vrij toegankelijk, voor een rondleiding kunt u contact opnemen met Jan Kramer (0299 432667) of Alex Vallentgoed (0299 414450).

Op de website www.oudebegraafplaatspurmerend.nl vindt u meer informatie over diverse activiteiten zoals rondleidingen, herstelwerkzaamheden en het adopteren van een graf.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *