Vergrote schoenendoos

08/10/2015

Vergrote schoenendoos 1In de rubriek Terug in de Tijd deze keer een mooi verhaal uit 1985.

Avondzon werd geopend in 1846 als Gast en Proveniershuis en veranderde later in een bejaardentehuis. Dertig jaar geleden werden de ruim zestig bewoners onverwacht overgeplaatst naar logeeradressen en aanleunwoningen, want het oude gebouw moest plaatsmaken voor een nieuw, modern tehuis. De aankondiging van de sloop kwam voor veel Purmerenders als een complete verrassing en nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen met voormalig restaurant Bellevue aan het Tramplein.

Naar aanleiding van krantenberichten over herbouw van Avondzon liet gemeentevoorlichter Jan ter Beek weten: “Het gaat om het oude gedeelte waar de fundering is verrot en het plafond grote scheuren vertoont. Restaureren wordt te duur, maar de nieuwbouw wordt zoveel mogelijk aangepast aan het gedeelte dat blijft bestaan.” Meteen na de bouwvakvakantie gingen de slopers aan het werk. De Vereniging Historisch Purmerend was het absoluut niet eens met de nieuwbouwplannen. Voorzitter en geboren en getogen Purmerender Jan ten Cate: “Met de bouw van het nieuwe gedeelte wordt het centrum van de stad geweld aangedaan, omdat het totaal niet past in het stadsbeeld. Het gebouw wordt erg lelijk en volgens de tekeningen een soort vergrote schoenendoos.”

Lantaarns
Op een brief van de VHP aan de gemeente werd niet gereageerd en verdere stappen tegen de sloop zag de vereniging als zinloos. Ten Cate: “We werden pas met de plannen geconfronteerd toen alles al rond was. Het is nu te laat om nog iets te doen.” Er is na de nieuwbouw nog regelmatig van alles vertimmerd en verbouwd aan het pand, maar de meeste Purmerenders vinden het een lelijk gebouw. Zeker het verdwijnen van de statige stenen trap met de mooie buitenlantaarns aan de Gouw heeft het pand er volgens velen niet mooier op gemaakt. De oude lantaarns die na de sloop op mysterieuze wijze verdwenen, en jaren later plotseling weer opdoken, staan nu in de tuin van De Rusthoeve. Oudere Avondzonbewoners hopen nog steeds dat de lantaarns terugkomen op de plek waar ze horen.

Stap te ver
Bij de plannen voor sloop van het op 11 mei 1864 door Klaas Reinders geopende logement en koffiehuis De Stoomboot, later bekend geworden als Bellevue, wordt met een schuin oog gekeken naar Avondzon. Veel Purmerenders zullen niet treuren als het toch al totaal verrommelde voormalige bejaardentehuis wordt betrokken bij de nieuwbouw van Bellevue, maar om elke herinnering aan historische panden, zoals de karakteristieke voorgevel van Bellevue, te laten verdwijnen gaat veel Purmerenders een (flinke) stap te ver. Jan ten Cate noemde het nieuwe bejaardentehuis in 1985 ‘een vergrote schoenendoos’, en nu, dertig jaar later, vrezen veel Purmerenders voor een herhaling bij de nieuwbouw op de plek van Bellevue.

Piet Jonker, Terugblik Het Gezinsblad

Vergrote schoenendoos 2

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *