Verbindingsboom bij Beemsterbrug

27/11/2021

Woensdagmiddag 24 november was het even drukker dan normaal bij de Beemsterbrug. Burgemeesters Karen Heerschop van Beemster en Don Bijl van Purmerend kwamen gewapend met een schep naar het groen bij Villa Zuidwijk aan de Zuiderweg/Purmerenderweg om de Verbindingsboom te planten. Het was een symbolische gebeurtenis vanwege de fusie tussen beide gemeenten op 1 januari 2022. De boom staat op een strategische plek, zodat voorbijgangers vanaf elke route van of naar de Beemster de boom kunnen zien.

De Beemster bestaat 409 jaar en vanwege de fusie wordt voor elk jaar een boom geplant als een soort afscheidscadeautje voor de bewoners. De eerste plantplek was eerder bij de kruising Middenweg/Morgenweg. Er werd een speciale boom, een ‘gerechtslinde’ uit de familie van de Hollandse linden, geplant. Onder toezicht van wethouder Aagje Zeeman werd het plantvak vakkundig vol geschept. In het verre verleden stonden deze bomen vaak op een plein midden in het dorp en in de schaduw van de boom werden de dorpszaken doorgenomen, rechtgesproken en als het (dood)vonnis was geveld meteen uitgevoerd door ophanging aan de boom.

Groenbeuken
De verbindingsboom bij de Beemsterbrug is ook een gerechtslinde en rond de boom komen nog vier groenbeuken (Fagus sylvatica ‘Dawyck). Deze symboliseren de schaduw waar werd rechtgesproken, maar vonnissen en berechting zoals in vroeger tijden zal bij deze boom hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren. Om de boom komt nog een gietijzeren hekwerk met de wapens van de gemeenten Purmerend en Beemster.

Foto: Geert Heikens

Ontdekken
Veel Weidevenners kennen de Beemster al als groen landschap met prachtige boerderijen. Ook bekende rijke Purmerendse families hadden er ooit mooie villa’s, bijvoorbeeld Brantjes met Villa Zuidwijk en Mariënheuvel. Nu, vele jaren later, weten ook veel Weidevenners de polder te vinden. Niet alleen om te fietsen en te ontdekken, maar ook vanwege de vele verkoopstalletjes met streekproducten. 

 

2 comments

 1. Frans schreef:

  Woensdag was het de 24e. Was de kalender zoek?

  1. Conny Dijkstra schreef:

   U heeft helemaal gelijk. We gaan het aanpassen.
   Redactie Weidevenner.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *