Veiliger Weidevenne door buurtwhatsapp

23/02/2016

Het begon als een initiatief om zijn eigen straat veiliger te maken. Vervolgens verspreidde het zich als een inktvlek over heel Weidevenne: de buurtwhatsapp. We gingen daarom in gesprek met Marcel Vinke en Kevin Engelen.

Initiatiefnemer Marcel Vinke vertelt: “Op het journaal zag ik dat in Tilburg een buurtwhatsapp actief was. Uit onderzoek door de politie en de Tilburg University bleek dat door de buurtwhatsapp de criminaliteit en het aantal inbraken verminderden. Ik vond het een goed idee en wilde dit ook wel invoeren in mijn buurtje.” Na een bericht op de facebookpagina Wij Weidevenners kwamen er uit heel Weidevenne veel meer aanmeldingen dan hij verwachtte. Kevin Engelen nam vervolgens contact met hem op en gaf aan mee te willen helpen. Kevin: “Als ik kan bijdragen aan een veiliger gevoel in de wijk, dan werk ik graag mee.”

112-waardig

Kevin benadrukt: “Het gaat alleen over 112-waardige meldingen, waarbij je eerst de politie belt en daarna een melding op de buurtwhatsapp plaatst.” 112-waardige meldingen zijn bijvoorbeeld inbraken, berovingen en vandalisme op heterdaad of verdachte situaties. Als er een vermissing op burgernet is gemeld, zetten de beheerders die melding door op de buurtwhatsapp. Voor vermissing van dieren en fietsen is de buurtwhatsapp dus duidelijk niet bedoeld.

Per kwadrant

Omdat er te veel aanmeldingen waren voor één buurtwhatsapp, is er een verdeling gemaakt in dekwadranten waaruit Weidevenne bestaat. Dat betekent dat er inmiddels vier buurtwhatsappgroepen zijn: Amerika, Azië, Afrika (Australië is bij Afrika gevoegd) en Europa. Elk kwadrant heeft een eigen beheerder; naast Marcel en Kevin hebben Patrick van Hall en Jordy Koenderink hun ondersteuning aangeboden.

Samenwerking

Marcel en Kevin hebben op uitnodiging van de gemeente enige tijd geleden gebrainstormd over de mogelijkheden. Anja Bonnes van de gemeente: “We zijn blij met betrokken bewoners die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de veiligheid in de stad. Alle bewoners in de whatsappgroepen zijn immers extra ogen en oren van de politie. De gemeente ondersteunt dit initiatief door het aanschaffen, plaatsen en onderhouden van borden die mensen attenderen op whatsappbuurtpreventie.”

Meedoen

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen met daarin uw mobiele telefoonnummer naar:

weidevenneappeuropa@outlook.com (kwadrant Europa);

weidevenneappazie@outlook.com (kwadrant Azië);

weidevenneappamerika@outlook.com (kwadrant Amerika);

weidevenneappafrika@outlook.com (kwadrant Afrika).

Vervolgens wordt u toegevoegd aan de buurtwhatsapp in uw kwadrant. De melding daarvan krijgt u vanzelf binnen, u hoeft verder niets te doen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

3 comments

 1. Reiny schreef:

  Ik wil ook WhatsApp weidevenneappazie@oudlook kwandraat Azië

  1. Linda van Etten schreef:

   Beste Reiny,

   Voor het aanmelden voor de buurtwhatsapp dient u een e-mail te sturen naar het e-mailadres van uw kwadrant. Een bericht op deze website achterlaten is niet voldoende.

   Met vriendelijke groet,
   De redactie

 2. John schreef:

  Beste ouders ik zie bij ons veel kinderen samen spelen. Ook kinderen kunnen elkaar besmetten met het Corona virus. Zij steken de ouders aan en zij weer anderen. Blijkbaar is de ernst van het Coronavirus nog niet helemaal doorgedrongen bij die ouders. Laat kinderen, hoe vervelend ook, voor een tijdje niet samen spelen. Doe het in naam van al die mensen die straks op de IC terecht komen. Mensen nogmaals het is heel ernstig. Kijk naar Italië, Spanje of nog dichterbij Brabant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *